ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina tamponger kan vara farliga – och ingen tar ansvar

Metro · 20 Feb 2016
Uppdaterad 20 Feb 2016

Under en livstid använder varje kvinna ungefär 11 000 tamponger. Men vad många inte vet är att undersökningar har visat att tamponger kan innehålla kemikalier. Om det gäller just de mensskydd vi väljer kan vi inte vara säkra på, det finns nämligen ingen myndighet som testar detta.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/privat/montage

Med tanke på att de flesta kvinnor använder mensskydd under en stor del av livet, är det en självklarthet att man ska kunna känna sig säker på att de inte innehåller giftiga ämnen.

Tamponger är oftast tillverkade av bomull och cellulosamassan rayon. Bomullsodling kräver mycket stora mängder bekämpningsmedel om den inte är ekologisk och när celloulosamassan görs om till textil används farliga kemikalier. Rapporter visar att rester av dessa kan finnas kvar i tampongerna.

I en undersökning gjord i Argentina förra året visade det sig att så många som 85 procent av alla tamponger innehöll glyphosater. Det är detsamma som det verksamma ämnet i det kontroversiella bekämpningsmedlet Roundup som misstänks vara cancerframkallande. Men vi bor ju i Sverige och här har vi väl bra koll, eller?

LÄS MER
Kissie visar mensbild: ”Sluta skämmas över tamponger”

Svaret är nej. Idag har Kemikalieinspektionen ansvar för att kontrollera mensskydd, men myndigheten har aldrig gjort något större test där de tittat på kemikalieinnehållet i tamponger, bindor eller menskoppar. Kemikalieinspektionen ansvarar för en stor mängd konsumentprodukter vilket gör det i praktiken omöjligt att testa alla, men mensskydd är speciella eftersom de allra flesta kvinnor måste använda dem regelbundet och dessutom i direktkontakt med sina slemhinnor. Liknande kroppsnära produkter som kondomer och plåster räknas som medicintekniska produkter och där har tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket getts ett tydligt ansvar för att kontrollera.

Menskoppen som blir allt mer populär är ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv bättre än andra alternativ. Men där gäller samma brist på kontroll som med de vanligare mensskydden. Menskoppar av plast skulle kunna innehålla ftalater som gör plasten mjuk, utan att vi som konsumenter har en aning om det. Ftalater misstänks vara hormonstörande vilket betyder att det skulle kunna påverka möjligheten att få barn.

LÄS MER
Sluta gömma undan mensen – det är ofräscht

Som konsumenter kan vi i dag ibland hitta miljömärkta mensskydd där en utomstående part har kontrollerat att produkten uppfyller vissa kriterier. Det är givetvis bra att dessa alternativ finns, men samtidigt får det inte bli en ursäkt för att låta andra märken gå utan kontroll. Det är ett problem att vi som konsumenter i de flesta fall inte har en chans att veta om de mensskydd vi måste köpa innehåller skadliga ämnen.

Vi på Sveriges Konsumenter ser det som en självklarhet att en myndighet snarast ges ett specifikt tillsynsansvar för produktgruppen mensskydd. Mot bakgrund av oroväckande studier uppmanar vi denna myndighet att testa mensskydd och säkerställa att dessa produkter är fria från farliga kemikalier.

Anna-Lisa Persson, textilexpert, Sveriges Konsumenter

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro