ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ding1: Nej, ignorera inte hatet – agera emot det

Linda "Ding1" Herman · 7 Maj 2018
Uppdaterad 7 Maj 2018
Vi skall aldrig, oavsett könsidentitet, behöva ta skit eller känna oss övermannade eller nedtryckta, skriver Linda "Ding1" Herman.

Vi skall aldrig, oavsett könsidentitet, behöva ta skit eller känna oss övermannade eller nedtryckta, skriver Linda "Ding1" Herman. Foto: Pixabay, skärmdump, Metro


ALLA vi andra som hänger på nätet måste säga ifrån. Inte skjuta över ansvaret på de som drabbas och säga åt dem att skaffa skinn på näsan, skriver Linda "Ding1" Herman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Damer måste skärpa sig. Ser en tjej sig som ett offer blir hon per automatik ett offer. Ta inte åt er, då fortsätter bara trollen med det som förolämpar.”

Så skriver Carolina ”quiethell” Mårtensson på esportsajten Fragbite.

Skribenten, som också är kvinna, tycker att vi borde växa upp, inte ta åt oss, ignorera, skratta bort och sluta bli ”förolämpade av minsta lilla”. Jag kan hålla med om att det inte ger mig något att svara på den klassiska ”gå tillbaka till köket”-repliken. Även jag har slutat göra det. Men det är INTE att ignorera problemet. Det är att inte orka mer.

Även om vi kvinnor är de som får höra mest och där attackerna ljuder högst online så bör vi inte blunda för att det även finns människor med annan könsidentitet som får smaka på den hårda nätkulturen.

Vi skall aldrig, oavsett könsidentitet, behöva ta skit eller känna oss övermannade eller nedtryckta. Det gäller i alla lägen: på skolgården, på arbetsplatsen, när vi är ute och går hem sent på natten, online. När som helst.

För mig låter det hela precis som att säga att en mobbad person borde skaffa skinn på näsan, att den som utnyttjas sexuellt skall bli tuffare och ignorera de sjuka oprovocerade sexförslagen i inkorgen och att tjejer som går ensamma hem på natten helt enkelt får acceptera faktumet att det finns idioter där ute som kan våldta oss.

ALLA vi andra som hänger på nätet måste säga ifrån. Det är VI, gemensamt, som måste visa att det inte är okej. Inte skjuta över ansvaret på de som drabbas och säga åt dem att skaffa skinn på näsan.

Att mutea, inte svara, och reporta i gamingsammanhang hjälper för stunden, visst. Men det är inte rätt väg att gå för att få bukt med problemet. Något mer måste göras. I Sverige har vi fantastiska organisationer såsom både Female Legends och Sverok som aktivt jobbar för detta och jag hoppas innerligt att det finns motsvarigheter ute i övriga världen.

Jag förstår att tanken med inlägget i grunden var god. Att skribenten vill få oss att förstå att vi inte skall behöva ta åt oss och påverkas av det. Det är klart vi inte skall göra det. Vi är många tjejer som är starka och har en hård attityd. Breddar man bara perspektivet lite inser man snabbt att man inte kan förutsätta att alla av oss orkar med det. Eller ens ska behöva orka med det.

För att minimera risken för mobbing bör vi alla jobba för att rikta fokus på de som utför gärningarna i stället för de som faller offer för dem. Att säga att kvinnor skall ”sluta bära en offerkappa”, ”sluta se sig själv som det svarta fåret” för att “få mer respekt” är i min mening ett steg i helt fel riktning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda "Ding1" Herman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro