ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dinosaurie förklädd till lyxkrog

Carl Reinholdtzon Belfrage · 15 Jun 2015
Uppdaterad 16 Jun 2015

Foto: Christina Blom


Metros krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Sjömagasinet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjömagasinet

Betyg: 3

Sjömagasinet är den restaurangen jag ätit på flest gånger i Göteborg. Jag gissar att det går mot tresiffrigt vid det här laget. Det har varit bröllop, födelsedagar, namnsdagar, jubileum eller bara långa middagar i goda vänners lag. Man har liksom inte ifrågasatt Sjömagasinet, det har varit det naturliga valet när man har haft någonting att fira.

Och jag har inte varit ensam om detta; även U2, Rolling Stones och Bruce Springsteen har delat min faiblesse för den lilla trälådan i hamnen. Tidigare var Leif Mannerström symbolen, men numer är det Ulf Wagner (med Stjärnorna på Slottet-rock…) med investerare som tagit över. Och ska man sammanfatta Sjömagasinet väldigt kort (och snällt) är det landets mest kända lyxkrog, men vill man göra det än kortare (och lite elakt) handlar det om en dinosaurie.

Kvaliteten har skiftat genom åren, men en sak har varit återkommande: det har ständigt varit väldigt, väldigt dyrt. Senaste halvåret har jag inte varit där så mycket, tre gånger närmare bestämt, fördelade på ett julbord, en lunch och nu senast en middag för ett par veckor sedan. Lunchen var en fisk som jag har helt glömt med någon mindre angenäm ankleverkräm på. Förrätten en buffé (aldrig upplevt buffé på en stjärnrestaurang) och genom restaurangen gick helt plötsligt en ur personalen iklädd gymnastikjacka. Kanske har jag ett alltför internationellt perspektiv, men det skulle aldrig hända på en stjärnkrog av klassiskt snitt i ett land utanför Sverige.

Middagen senast var bättre. Dock var ett par sjötungafiléer, serverade med lardolindad färskpotatis, något överkörda. Oförlåtligt med tanke på det priset (nästan 500 kronor). Jag äter också fantastiska ostron och en härlig skaldjurstallrik, men jag äter bättre skaldjur på restauranger utomlands. Kanske orättvist att jämföra, men jag gissar att Sjömagasinet vill vara en restaurang av just internationellt typsnitt. Priserna är i alla fall det. Servicen är ständigt på topp, hjärtlig och varm, men köket är definitivt ojämnt – ibland bra; ibland mediokert. Problemet är att ingen vågat kritisera denna institution och utan kritik stannar utveckling och framåtskridande. Här hittar vi nu Sjömagasinet. Det satta betyget 3 Glober är svagt.  

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro