ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Diplomat: Alla utländska IS-krigare som är kvar kommer att dö

Hugo Ewald · 28 Jul 2017
Uppdaterad 28 Jul 2017
2015 uppskattades IS ha ungefär 30 000 krigare. Nu är den siffran långt lägre.

2015 uppskattades IS ha ungefär 30 000 krigare. Nu är den siffran långt lägre. Foto: Hadi Mizban/AP/TT


Terrorgruppen IS områden i Irak och Syrien minskar för varje dag. Många IS-krigare som rest från exempelvis Europa har åkt hem. Och de som är kvar i Syrien och Irak kommer dö. Det säger den erfarne diplomaten Brett McGurk i en intervju med New Yorker.

klar

Artikellänk är kopierad

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har mött en serie bakslag under det senaste året. Bland annat har IS största stad Mosul i Irak befriats. Samtidigt har al-Raqqah – IS ”huvudstad” – helt omringats av de Syriska demokratiska styrkorna, som stöds av USA.

Många ställer sig nu frågan om man börjar närma sig slutet för IS som proto-stat, om än inte som terrororganisation. Brett McGurk, sändebud för den USA-ledda koalitionen, har arbetat som diplomat för USA i alla landets senaste krig mot extremism under de tre senaste presidenterna. I en intervju med New Yorker berättar han mer om hur illa läget är för IS.2015 uppskattades IS ha ungefär 30 000 krigare. Nu är den siffran långt lägre.– Våra experter tror att antalet aktiva IS-krigare är nere på totalt 12 000, lokala och utländska. De Syriska demokratiska styrkorna som vi arbetar med är otroligt modiga. De går in i höga hus, rum efter rum, våning efter våning, och utrotar dem, säger McGurk.LÄS MER: Halva Raqqa befriat ur IS greppRunt 40 000 personer från över 100 länder uppskattas ha rest till Syrien för att kriga för IS. Flera har försökt resa tillbaka, men det finns fortfarande många kvar.– Utländska krigare som är kvar i Irak och Syrien kommer att dö i Irak och Syrien. Mosul är avslutat. Al-Raqqah är omringat.Huruvida Abu Bakr al-Baghdadi, IS ledare, fortfarande är vid liv är det ingen som vet. Något som också är oklart är vad USA:s roll kommer att vara i området när IS väl besegrats.– Vi diskuterar en framtida roll som består av att träna och rådge koalitionen med Iraks regering. I Syrien har vi också utvecklat modellen där vi arbetar med och genom lokala styrkor. Det är lokala syrier som återtar sina områden.McGurk berättar också att USA byggt en databas bestående av 19 000 namn på personer som försökt ansluta sig till, eller på andra sätt är kopplade, till IS. USA delar informationen med Interpol och andra länder. Fortfarande är de flesta personerna i databasen vid liv.LÄS MER: Sex år senare – så har kriget trasat sönder Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro