ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Diplomatdottern" är åter från Bangkok Hilton

Metro Malmö · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Diplomatdottern" är åter från Bangkok Hilton metro Nu kommer hennes bok "Diplomatdottern", med skildringar från livet i det thailändska kvinnofängelse som kallas Bangkok Hilton. Varför det? För att allt kostar, också där inne.

Varför lät du skriva boken om vad som hände dig i Thailand?

­ Jag har fått höra under alla år att jag borde skriva en bok och tanken låg och grodde. Före jul 2004 tog journalisten Tina Frennstedt kontakt med mig och jag tänkte att vi kunde prova. En bok kunde ge en mer övergripande bild än de debattartiklar jag skrivit så att folk inte skulle ha förutfattade meningar om vem jag var, och komma med dumma påståenden.

En av dina kompisar i Bangkok åkte fast när hon försökte bära knark genom tullen. Ändå lyckades någon lura också dig att bära knark samma väg. Hur tänkte du när du accepterade att ta med en annan persons väska?

­Jag kände honom sedan många år och hans skäl för att be mig hade jag ingen anledning att ifrågasätta. 1994 var precis när marknaderna i Östeuropa öppnades och han bad mig helt enkelt att ta över en del av hans klädkollektion. Jag skulle hem och operera mina ögon och han betalade min merkostnad för att mellanlanda istället för att åka direkt. Han erbjöd mig inte en massa tusen dollar. Sedan sa jag till honom att du förstår väl att jag gärna vill titta i väskan. Det hade man sett överallt och i filmer att man skulle göra, så det gjorde jag och hittade ingenting.

Du fick väskan av en västafrikan i Bangkok och i din bok sägs att västafrikanerna där var kända för att smuggla. Visste inte du det?

­Nej, inte förrän jag satt i fängelset.

Använde du knark i Thailand?

­Aldrig.

Du har suttit i fängelse i tolv år och läst in en jur kand i mänskliga rättigheter. Vilket sorts jobb skulle du vilja ha?

­Jag arbetar i en förening som heter Utlandsbryggan som hjälper svenskar som är utlandsdömda. Det vill jag fortsätta med, men också

med bistånd genom utbildning av kvinnor i tredje världen. Du är expert på ädelstenar också. Vilken är snyggast?

­Tsavorit, det är en grön granatsten, den är fantastisk.

Har du fått något av att sitta i fängelse?

­Jag har lärt mig ödmjukhet, respekt, tolerans och kompromissvilja. Jag var väldigt egotrippad och gjorde bara sådant som kändes bra för mig. Jag skäms nästan över det, men nu har jag gått in på den smala vägen.

Hur ser du på Thailand idag?

­Landet i mitt hjärta.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Malmö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro