ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diplomaten slog Anton – går fri

Mikael Hellmyrs · 4 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anton Andersson blev nedslagen vid Maxigrillen på Söder. Mannen som slog honom greps direkt men släpptes sedan. 

Anton Andersson blev nedslagen vid Maxigrillen på Söder. Mannen som slog honom greps direkt men släpptes sedan.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Anton Andersson, 20, blev oprovocerat nedslagen. Gärningsmannen greps men släpptes av polisen. Orsaken – han är diplomat och ostraffbar.Journaliststudenten Anton Andersson och kompisarna hade varit ute en natt i början av november. Ingen var direkt berusad.

I kön till Maxigrillen vid Medborgarplatsen kom en okänd, prydlig man fram till Anton och började oprovocerat mucka gräl. Han delade ut ett hårt knytnävsslag i ansiktet på Anton. Kompisarna larmade polisen och mannen kunde gripas på plats. Anton Andersson polisanmälde. En vecka senare kom ett brev från polisen. – Utredningen var nedlagd därför att killen som slog mig jobbade på ambassad och hade diplomatisk immunitet. Då blev jag arg, riktigt arg, säger Anton Andersson som mejlat UD utan att få svar.

Södermalmspolisen bekräftar att de inte hade rätt att frihetsberöva mannen.– Har en person diplomatisk immunitet måste den släppas. Men det kan vara frustrerande att behöva göra det, säger Thomas Järnkrok, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Anton Andersson: – Det värsta är att veta att han inte får något straff eller repressalier bara för att han är diplomat. Det känns riktigt kränkande.

Den 24-årige, utländske diplomaten säger: – Det blev en dispyt. Men jag visste inte att lokalanställda hade diplomatisk immunitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro