ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diplomatpar åtalas för att ha slagit sina barn

Sebastian Chaaban · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Det malaysiska paret med diplomatpass är misstänkta för att slagit sina barn upprepade gånger – med läderbälten och träpinnar. I dag åtalades föräldrarna. Jag bedömer barnens uppgifter som trovärdiga”, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Malaysias ambassad i Stockholm.
Malaysias ambassad i Stockholm.Foto: Julio C Saint'Just

Den 37-årige mannen och den 45-åriga hustrun anhölls av polis den 18 december, misstänkta för att slagit sina fyra barn, samtliga under 15 år.

Paret kommer från Malaysia och mannen arbetar sedan 2011 för malaysiska staten i Stockholm.

Föräldrarna har sedan den 20 december suttit häktade misstänkta för grov fridskränkning, som ska ha inträffat mellan 2010 till 2013 på parets hemadress i västerort, enligt häktningsframställan.

I dag åtalades paret för flera fall av grov fridskränkning. 

– Jag bedömer att barnens uppgifter som de har lämnat i videoförhör hos polisen är trovärdiga. Tillsammans med övrig stödbevisning, som vittnen och föremål som tagits i beslag i bostaden, finns bra stöd för åtalet, säger kammaråklagare Anna Arnell vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande. 

Föräldrarna är tillsammans åtalade för sju punkter av grov fridskränkning, kvinnan på fyra punkter, mannen resterande samt för en punkt för misshandel.

Föräldrarna är bland annat misstänkta för att vid flera tillfällen slagit sina barn med tygbälten, träpinnar och andra tillhyggen som mattpiska och galgar.

Barnen är 7, 11, 12 respektive 14 år gamla.

Bevisningen mot paret består bland annat av förhör med barnen, anmälan från skolan barnen gick på samt rättsintyg.

Paret nekar till anklagelserna. 

Kristofer Stahre är advokat till den 45-åriga kvinnan. 

– Min huvudman är lättad över att åtalet äntligen har kommit, försvaret har beklagat sig flera gånger över att utredningen har gått för långsamt med tanke på att hon sitter häktad. Hon är glad över att åtalet äntligen har kommit och nu har möjlighet att lämna sin version av händelseförloppet, säger han till Metro. 

– Hon har förklaringar till varför barnen säger som de gör, men jag kan inte gå in på det nu. Hon mår naturligtvis dåligt av att sitta häktad, men är lättad över att åtal äntligen är väckt och lättad över att barnen återförts till släktingar i Malaysia, säger Kristofer Stahre. 

De fyra barnen blev omhändertagna och utplacerade i fosterfamiljer efter att föräldrarna häktades. Paret är troende muslimer och Sverige fick kritik för att barnen placerades i familjer som var icketroende. 

Men barnen hämtades hem till Malaysia för två veckor sedan av landets vice utrikesminister som besökte Sverige.

Nu riskerar föräldrarna att dömas till fängelse. Straffet för grov fridskränkning är fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Misstankarna mot paret har väckt stor uppståndelse i Malaysia, där det inte är förbjudet med barnaga.

Kritiken riktar sig främst mot att barnen separerades från sina föräldrar, som de menar inte gjort något fel. I social media drivs en stor kampanjs för att paret ska friges.

LÄS MER:

► Malaysiskt par kvar i häktet

Åtalet kan bli en politisk fnurra mellan länderna

Åtalet mot de misstänkta föräldrarna kan bli en diplomatisk fnurra. Malaysias vice utrikesminister gjorde sitt första besök någonsin i Sverige enbart för att prata om familjens situation.

Det malaysiska paret anhölls och häktades i december förra året, misstänkta för att slagit sina barn.

I dag åtalades de för grov fridskränkning ocb misshandel av de fyra barnen.

Gripandet av föräldrarna kan nu utvecklas till en diplomatisk fnurra mellan Sverige och Malaysia.

Landets vice utrikesminister tog kontakt med Utrikesdepartementet enbart för diskutera familjens situation. Den 29 december träffade flög ministern till Sverige för att träffa Frank Belfrage, kabinettssekreterare hos utrikesminister Carl Bildt. 

–De diskuterade så klart detta då det var aktuellt, men även andra frågor. Det var hans första besök i Sverige som vice utrikesminister, säger Catarina Axelsson, vid UD:s presstjänst.

De fyra barnen, 7, 11, 12 respektive 14 år gamla, var vid tidpunkten placerade i fosterhem. Men efter besöket av vice utrikesminister fick barnen återvända till sin släkt i Malaysia.

Där togs de emot av landets premiärminister och malaysiska medier har följt barnen sedan dess.

Pappan i familjen har diplomatpass, men kunde trots det åtalas i Sverige.

– Mannen har diplomatpass, men i och med att han inte är anmäld som diplomatisk företrädare i Sverige så gjorde åklagaren bedömningen att varken han eller hans fru hade straffrättslig immunitet, säger Catarina Axelsson.

Svenska ambassaden i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur har märkt av uppståndelsen kring gripandet. Ambassaden har försökt att svara på frågor från en kritisk allmänheten och lokalpressen genom att informa om hur det svenska rättsväsendet fungerar och att det är olagligt att slå sina barn i Sverige.

– Man märker av det där nere och har gått ut med information om hur systemet fungerar i Sverige på sin hemsida, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro