ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Direktören som ska få Sverige i toppform

Ulrica Widsell · 4 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sarah Wamala, ny generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, ska få oss att leva sundare och röra mer på oss. Själv springer hon på morg­­narna för att må bra och hålla formen.  

Sarah Wamala, ny generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, ska få oss att leva sundare och röra mer på oss. Själv springer hon på morg­­narna för att må bra och hålla formen.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

PÅ NY POST. Mitt i värmeböljan tänker Sarah Wamala på snö. Som ny generaldirektör ska hon snart flytta från Stockholm till Östersund där Folkhälsoinstitutets huvudkontor ligger.  I vinter ska hon försöka lära sig åka slalom. Sarah Wamala kom som 24-åring till Sverige från Uganda.– Jag har provat att åka skidor en gång och det gick inte så bra, haha. Jag vill lära mig, så jag ska ge det en chans, säger hon. Hon är den första med invandrarbakgrund som leder Folkhälsoinstitutet och den första svenska generaldirektören med afrikansk bakgrund.

Vad gjorde att du fick jobbet? – När jag frågade fick jag svaret att det var min forskarkompetens och ledarskapskompetens och att jag har en bra internationell erfarenhet.Var din invandrarbakgrund också en fördel?– Jag vet inte hur stor roll det spelar, men när det gäller folkhälsa har man klart ett annat perspektiv och mycket erfarenhet med sig. Varför sökte du jobbet?– Folkhälsofrågorna är framtiden. Det känns roligt att jobba med de frågorna.Hur hamnade du i Sverige?– Det är en lång historia. Jag håller på att skriva en bok om det, så jag vill vänta med att berätta så att det blir roligt att läsa boken. Men jag kan säga att det var inte en lätt resa.Att minska rökningen är ett av era uppdrag. Hur långt borta är ett rökfritt Sverige? – Det är svårt att säga hur många år. Jag tror att vi är på bra väg, faktiskt. Att förhindra att de som inte har börjat röka börjar är viktigt. Vad är största utmaningen för Folkhälsoinstitutet?– Den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar   är en jättestor fråga som vi måste ta tag i. Den kommer att påverka framtida generationer när det gäller hälsa och samhället i stort. Skolan har en stor roll i det hela. Där tycker jag att man behöver göra mer förebyggande. Och det är livsstilsfrågorna: övervikt, stress, förstås, och så alkoholen, särskilt bland ungdomar.Hur ska du avsluta semestern? – Jag har en vecka kvar. Jag ska åka med familjen ut på landet i Roslagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro