ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Direktören tjänar 46 gånger mer

TT · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

De 50 bäst betalda i näringslivets topp tjänar 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare, det vill säga lika mycket som en arbetare jobbar ihop under en livstid. Det visar LO:s årliga undersökning om inkomstskillnaderna i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Lundberg som toppar listan ses här under en ceremoni på Handelshögskolan i Stockholm samtalande med Peter Wallenberg.
Fredrik Lundberg som toppar listan ses här under en ceremoni på Handelshögskolan i Stockholm samtalande med Peter Wallenberg.Foto: Jan Forsman/TT

De 200 topparna i hela övre samhällsskiktet tjänar 17 gånger mer än en industriarbetare.

– Det är inte rimligt. Samhället skulle bli bättre om vi hade större jämlikhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, i en kommentar till Aftonbladet.

Själv tjänar han drygt 1,1 miljoner kronor om året, eller motsvarande 3,5 gånger en genomsnittlig industriarbetarlön på 328 000 kronor per år.

Det är fjortonde gången som LO sammanställer listan över inkomster för det man kallar för "makteliten" i Sverige.

Förutom 50 direktörer för de största svenska bolagen ingår makthavare inom en rad andra delar av samhället. Snittinkomsten bland tio granskade generaldirektörer och vd:ar i statliga bolag ligger 19,6 gånger högre än en industriarbetarlön.

Inkomsterna för de granskade personerna kommer i de flesta fall både från lön och kapital. Listan toppas exempelvis av finansmannen och direktören Fredrik Lundberg. 2012 fick han 5,4 miljoner kronor i lön, men hans totala inkomst låg på drygt 411 miljoner kronor.

Detta sätt att räkna är Peter Isling, presschef på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, kritisk till. Dessutom anser han att LO gör ett skevt urval och pekar i stället på att medianlönen för en svensk vd ligger på knappt 1 miljon kronor om året.

– Vi ska komma ihåg att Sverige har mycket små inkomstskillnader relativt andra länder, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro