ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Disney slår tillbaka mot censur-kritiken

Gustaf Eriksson · 17 Dec 2012
Uppdaterad 17 Dec 2012

Två korta sekvenser försvann från tomteverksatden i Kalle Ankas jul. Mer krävdes inte för att rasande kritiker skulle beskylla Disney för censur. Nu slår bolaget tillbaka mot kritikerna: "Disney vill inte förmedla en negativt stereotypa bild av hudfärg eller religion."

klar

Artikellänk är kopierad

En svart docka som får en ok-stämpel i baken, en ljushyad docka som säger "mamma" och en man som gör en kosackdans försvinner från filmen "I jultomtens verkstad" i Kalle Ankas jul. 

Disneys klippande gav upphov till ett ramaskri på internet. Kritiker kallade tilltaget för censur och historiförenkelse. På Facebook strömmar tusentals personer till olika protestgrupper.

"Vi som vuxit upp med Kalle Anka på julafton blir besvikna när ni tar bort delar av den bara för att vissa tycker att det är rasdiskriminering", skriver en man på Disneys Facebook-sida.  "Det är mer rasistiskt att ta bort olika dockor enbart på grund av deras hudfärg eftersom de visar på mångfald", skriver en annan.

Nu bemöter Disney kritiken i ett eget Facebook-inlägg. "Anledningen till att dessa tre dockor tagits bort är inte deras hudfärg – eller vilken religion dockan kan associeras med. Det handlar uteslutande om på vilket sätt dockorna är utformade och hur de agerar i detta sammanhang", skriver bolaget, och fortsätter: "Deras framställning påminner om hur man under tidigare decennier porträtterat hudfärg och religion på ett negativt sätt. Disney vill inte stå bakom att förmedla denna negativt stereotypa bild av en viss hudfärg eller religion och det är därför dockorna tagits bort."

Kritiker menar att Disneys klippande är att förstöra en svensk jultradition. Disney betonar nu att beslutet är globalt. "Att justera i en befintlig produktion är en mycket komplex process för Disney och sker endast efter noga övervägande. Beslutet är uteslutande Disneys och ska inte ses som ett resultat av omfattande externa protester."

Disney säger sig dock ha förståelse för att den starka kopplingen som filmen har till det svenska julfirandet kan ge upphov till starka känslor. "Disneys beklagar givetvis den besvikelse som kan finnas", skriver bolaget i inlägget.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro