ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Distans – den nya studierevolutionen

Karl Grauers · 15 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
– Har man bara tillgång till internet och bibliotek spelar det ingen roll om man är i Argentina eller Jukkasjärvi, säger Marcus som studerar delvis på distans.

– Har man bara tillgång till internet och bibliotek spelar det ingen roll om man är i Argentina eller Jukkasjärvi, säger Marcus som studerar delvis på distans. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Mer än var fjärde svensk student pluggar på distans. Högskolan Dalarna ligger i Sveriges absoluta framkant där 65 procent av de 18 000 studenterna går nätbaserade utbildningar.

– För oss har det ökat från i stort sett noll procent sedan vi startade 2002, säger Jan Svärdhagen, strategiskt ansvarig för nätbaserade utbildningar på Högskolan Dalarna.

Han vänder sig mot ordet distansutbildning eftersom det leder tankarna till studenter som pluggar ensamma långt bort och utan större social kontakt. Så är det inte längre, menar han.– Vi har till exempel väldigt mycket realtidsmöten där vi träffas och diskuterar via webbkamera.

Högskolan Dalarna har flera utbildningar som går mer eller mindre helt online, bland annat lärarprogrammet. Studenterna kan redan ta del av vissa föreläsningar via Itunes och nätet. – Vi vill hitta lösningar för hur studenterna ska bli friare så de kan välja om de ska vara på campus eller studera hemifrån, säger Jan Svärdhagen.

Han ser en utbildningsrevolution framför sig där studenterna i allt högre utsträckning kan välja var och hur de vill plugga. Men det kommer inte att ske utan motstånd.– Vi har 500 års tradition av föreläsare i föreläsningssalar. Det är svårt att bryta det.

Intresserad av distansutbildningar? Läs mer på Syoguiden.com

Läs senaste nytt om studier på Syoguiden.com

Marcus pluggar hemma

 För lärarstudenten Marcus Friberg innebär distansutbildning framför allt frihet.– Man är inte så beroende av platsen där man pluggar, säger han.Han studerar till högstadie- och gymnasielärare på Malmö högskola och bestämde sig tidigt för att läsa delar av utbildningen på distans. Senaste nätkursen arrangerades av Linnéuniversitetet i Kalmar.– Jag har aldrig varit i Kalmar ens. Ändå är det som man känner kursarna eftersom vi möttes via videolänk en gång i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Grauers
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro