ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ditt barn dricker mer än du tror

Mats Karlström · 15 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Salems unga dricker mer än på flera år. Det visar en undersökning av dryckesvanorna bland kommunens skolungdomar. 29 procent av niondeklassarna är storkonsumenter. Det är totalt sett färre som dricker, men de som gör det dricker i gengäld betydligt mer än i tidigare undersökningar.  Undersökningen, som genomförs årligen av kommunen visar att alkoholbruket är utbrett bland kommunens ungdomar. Över hälften av eleverna i årskurs två i gymnasiet ser sig som storkonsumenter, vilket trots allt är en liten minskning mot tidigare mätningar. OSKYDDAT SEX Förutom de rent medicinska skadorna medför drickandet en mängd andra bekymmer. Många av de tillfrågade uppger att de tappat bort pengar och värdesaker, skadat sig, råkat i bråk eller haft oskyddad sex på fyllan. Alkoholen skaffar man hemma. Åtta av tio uppger att de fått tag på dryckerna hemma, antingen med eller utan föräldrarnas hjälp. Tre av fyra föräldrar uppskattar sina barns intag till ungefär hälften av det verkliga intaget. – Det är kanske de där ynka fem starkölen du är snäll och köper till ditt barn som gör att det dör kräkdöden i en buske någonstans, säger Björn Callmar, ungdomssamordnare i Salem.  De har nämligen lika mycket till, gömt hos en kompis eller i garaget.

OTRENDIGT ATT RÖKA Bruket av tobak och andra droger har gått ner och det förklarar Björn Callmar med att tillgången på narkotika minskat samtidigt som den blivit dyrare. Rökning är helt enkelt otrendigt nu, och tillgången är både lägre och tillåtna platser att röka är färre. Det talas ofta om att ingen står upp och tar ansvar för att hejda missbruk av alkohol och droger. Bilden är att föräldrar skyfflar ansvaret på skolan, skolan skyfflar vidare till det sociala och så vidare, i en sorts katt-och-råtta-lek. Det är en uppfattning som Björn Callmar inte delar. – Generellt tycker jag nog att vi tar ansvar i alla led, säger han. Vi behöver bara ta i ännu lite mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Karlström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro