ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ditt bubbelbad kan vara en dödsfälla

Jenny Sköld · 8 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Olgus B225 tillhör de svartlistade badkaren.
Olgus B225 tillhör de svartlistade badkaren.Foto: Elsäkerhetsverket

Den avkopplande stunden i bubbelbadkaret skulle kunna sluta i tragedi. En undersökning som Elsäkerhetsverket gjort visar att tre av fyra bubbelbad har så allvarliga säkerhetsfel att det i vissa fall kan innebär livsfara.

Bubbelbadet, som förr sågs som något mycket exklusivt, har på senare tid blivit en rätt vanlig syn hemma hos Svensson. Och det är de billigare varianterna - de som kostar  runt 10.000 kronor, som nu förbjuds av Elsäkerhetsverket. Kontrollen visade att 3 av fyra av bubbelbaden är livsfarliga. – Det värsta som kan hända är att man får en elchock, som man kan dö av, säger Fredrik Kagerud, som är handläggare på Elsäkerhetsverket.

20 leverantörer av bubbelbadkar har undersökts av verket och 15 av dessa visade sig ha allvarliga säkerhetsfel. De var till exempel inte täta, saknade märkning eller var försedda med stickpropp på anslutningskabeln, trots att kravet är att de måste kopplas in med en fast anslutning.Nu har de farliga badkaren belagts med försäljningsförbud, men många badkar har redan sålts. – Det rör sig om över tusen åtminstone, säger Fredrik Kagerud.

Den som har något av de badkaren som underkänts uppmanas att kontakta försäljaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro