ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ditt hus kan ha fuktskadat

TT · 11 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Upp till 300 000 hus, mer än vartannat med krypgrund, kan vara drabbat av fuktskador.Det befarar Anticimex i en ny rapport.

Den bygger på en sammanställning av drygt 2 100 överlåtelsebesiktningar som Anticimex genomförde under förra året. Vid en liknande undersökning som bolaget presenterade för fyra år sedan konstaterades att vart tredje hus var drabbat.- Vi har sedan dess förfinat vår undersökningsmetod och gör nu bland annat fler provhål vid undersökningarna. Vi konstaterar i undersökningen att 55 procent av de undersökta husen med krypgrund hade fukt eller mögelskador i dessa utrymmen. Slår man ut det på alla hus i landet som är byggda på det här viset så kan 300 000 hus vara drabbade, säger Robert Ros, byggnadsexpert hos Anticimex.

För byggexperterna är den nya rapporten inte speciellt överraskande.- Det är känt sedan 1960-talets forskning att krypgrunder är en riskkonstruktion och att man kan påträffa mögel i de flesta av dessa utrymmen. Men om det är något problem eller inte varierar från fall till fall. Det finns ingen anledning till panik, men som husägare ska man regelbundet undersöka hur det ser ut under huset, säger Olle Åberg, fuktexpert på Boverket.

Problemet med fuktskador är främst ett hälsoproblem.- Det måste gå ganska långt innan det uppstår allvarligare skador på byggnaden. Fukt och mögel är främst ett hälsoproblem, känner man en besvärande lukt och upplever problem, ja då måste skadorna åtgärdas, säger Olle Åberg.

Anticimex rapport visar att det är i södra och västra Sverige som flest hus är drabbade av fuktskador i krypgrunden.- De milda och fuktiga vintrarna i dessa områden gör det mer gynnsamt för mögelsvampar. Den klimatförändring som tycks vara på väg gör att problemen kommer att öka längre norrut också, säger Robert Ros.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro