ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ditt lösenord kan ligga ute på nätet

Aron Andersson · 26 Okt 2011
Uppdaterad 26 Okt 2011
Proffsbloggaren Alex Schulman hör till dem vars lösenord läckt ut. – Det var inga lösenord som skadade mig, men det måste vara förfärande för dem som drabbats på riktigt. Jag har lärt mig sedan tidigare att byta lösenord ofta, jag försöker göra det en gång i månaden.

Proffsbloggaren Alex Schulman hör till dem vars lösenord läckt ut. – Det var inga lösenord som skadade mig, men det måste vara förfärande för dem som drabbats på riktigt. Jag har lärt mig sedan tidigare att byta lösenord ofta, jag försöker göra det en gång i månaden. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX


Över 90 000 lösenord spreds från svensk sajt. Flera kända journalister och politiker drabbade. Expert: Kan nästan räkna med att någon varit inne på ditt konto”.

klar

Artikellänk är kopierad

Först såg det ut som att avhoppade Sverigedemokraten William Petzäll spred flera journalisters lösenord på Twitter. Men snart visade det sig att även hans konto var hackat. – Jag har pratat med honom och han uppger att han varken har haft tillgång till internet eller telefon där han befinner sig. Inte sedan i början av förra veckan, säger Anna Heulin, Petzälls advokat, till Metro. I själva verket kom lösenorden, inklusive Petzälls eget, från svenska sajten Bloggtoppen.se. Sidan hackades för minst en månad sedan, då en länk till lösenorden spreds på forumet Flashback. Totalt har 94 000 konton drabbats. Och listan innehåller flera kända journalister och politiker. – Om du hade samma lösenord på Bloggtoppen som till din mejl så kan du nästan räkna med att någon varit inne på ditt konto, säger säkerhetsexperten Anders Nilsson. Han menar att det kommer att bli extremt svårt för Säpo att lista ut vem som ligger bakom läckan och vem som kapade William Petzälls twitter. – Om det är en erfaren hackare så kommer de inte få reda på vem det är. Både Aftonbladet och Expressen polisanmälde händelsen då flera journalister på tidningarna drabbats. – Det är djupt oroande om det skulle vara så att någon har varit inne i våra reportrars mejl. Det är ett gravt brott mot källskyddet, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro