ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ditt smink kan tillverkas av barnarbetare

Alva Forsberg Fierro · 19 Okt 2015
Uppdaterad 22 Okt 2015

Foto: TT


Det skimrande glimmer som finns i de flesta sminkprodukterna kan komma från illegala glimmergruvor där barn arbetar, rapporterar SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Glimmer som går under namnet Mica är ett mineral som stora svenska – och internationella sminkföretag – använder i sina sminkprodukter som bland annat läppstift och nagellack.

Branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, menar att det är väldigt vanligt att sminkföretagen har mica i sina produkter.

– Det är ju det man använder för att ge den här glimrande känslan i puder och annat, säger Olof Holmer, vd på KTF till SVT Nyheter

60 procent av världens micaproduktion sker i Indien och på sista tiden har flera internationella medier avslöjat att mineralet ofta utvinns ur illegala gruvor där barn från fyra års ålder arbetar. Barnen drabbas ofta av kroniska hälsoproblem och missar ofta skolgången för att hjälpa sina föräldrar ekonomiskt, skriver Times of India

►LÄS MER: Varnar för farliga sminket – kan ge frätskador

Under den senaste veckan har SVT Nyheter kontaktat sminkföretagen H&M, Oriflame, Make up Store och Face för att ta reda på om de använder sig av Mica i sina produkter och om de kan säkerställa att mineralet inte tagits fram av barnarbetare.

I ett mejl skriver H&M att de anser att barnarbete är oacceptabelt och de tar uppgifterna på största allvar.

– Våra leverantörer köper Mica från underleverantörer, i flera steg ner i produktionskedjan. Ner till detta steg är det för närvarande svårt att spåra mica. Vi kan därför inte utesluta att mineraler i mica inte kommer från Indien. Det är mycket viktigt att industrin arbetar tillsammans för att uppnå en varaktig och branschövergripande lösning eftersom mica är en vanlig ingrediens i kosmetika, säger  Elin Hallerby på H&M:s i nformation- och pressavdelning och tillägger:

– Vi vill bidra till att förändra och förbättra spårbarhet av råvaror i kosmetikaindustrin. Vi är nu i dialog med berörda organisationer och företag för att se hur vi tillsammans kan arbeta för förbättringar i branschen. Eftersom mica används i en mängd olika industrier, kommer vi också att undersöka möjligheterna att samarbeta bredare med andra branscher.

►LÄS MER: Därför ska du inte sola med smink

Oriflame skriver att de använder sig av både naturlig och syntetisk mica: 

”Vi har en strikt uppförandekod på Oriflame och vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att våra leverantörer lever upp till den. Den är ett grundläggande krav för att arbeta med oss och ett brott mot denna skulle innebära att vi omedelbart vidtar åtgärder.”

Enligt KFT har flera svenska sminkföretag på senare tid övervägt att byta ut naturlig mica mot en syntetisk variant som är renare men också dyrare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro