ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dixie Chicks stärkta av kritikstormen

Stockholm TT Spektra · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En förlupen mening fick halva USA att hata gruppen. Först nu, tre år senare, är Dixie Chicks tillbaka. – Vi är starkare på grund av det här, jag skulle inte vilja ha det ogjort, säger Martie Maguire i Dixie Chicks. Den 10 mars 2003, en knapp månad innan Irakkriget skulle starta, spelade Dixie Chicks i London. Mellan två låtar utbrast sångerskan, Texasfödda Natalie Maines: – Bara så att ni vet, vi skäms över att USA:s president kommer ifrån Texas. När USA-medierna fick nys om saken växte det lilla uttalandet till en stor politisk storm. Dixie Chicks karriär kom i gungning. Men det var aldrig tal om att be om ursäkt. Dixie Chicks bestämde sig direkt. – Vad som än hände gjorde hon inget fel, säger Martie Maguire om Natalie Maines. Så hon var inte skyldig någon någonting. Dixie Chicks blev till och med mordhotade när de var ute på turné. Nästan på varje spelställe. Polisen tog hoten på allvar och Dixie Chicks blev skärrade. – Varje gång vi spelade så undrade jag vilken låt som skulle bli den sista. Skulle någon skjuta oss?, säger Martie Maguire. När det var som värst tog Dixie Chicks en paus. Alla tre medlemmarna i bandet blev gravida och bildade familj. Först nu är de tillbaka. Nya plattan "Taking the long way" släpps i dagarna, och är producerad av Rick Rubin. I USA gick plattan direkt upp i topp på försäljningslistan. • Känns det som en revansch nu när allt fler vänder sig mot kriget och George W Bush? – Nej, men det är hoppfullt när fler anstränger sig för att ta reda på sanningen... Martie Maguire fortsätter: – Det värsta vi fick höra under hela den här historien var när folk sa åt oss att inte ifrågasätta auktoriteter. Va! Men hur tror de att det här landet blev till, hur såg vi till att bli av med slaveriet, skaffa kvinnor och minoriteter rösträtt...? Man måste revolutionera.

Bildtext 1: Emily Robison, Natalie Maines och Martie Maguire fick löpa gatlopp efter sin kritik mot president Bush, nu är de tillbaka med en ny platta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro