ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djävulsbibeln lämnas tillbaka till Tjeckien

TT · 6 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den eftertraktade Djävulsbibeln lämnar Sverige för att ställas ut i hemlandet Tjeckien.Ett av Sveriges mest omtalade krigsbyten - Djävulsbibeln - ska tillbaka till sitt hemland.Svenska styrkor stal bibeln i Tjeckien under trettioåriga kriget på 1600-talet.Tjeckien har inte krävt tillbaka den, men kommer att få låna dokumentet från Kungliga biblioteket för en utställning i Prag från den 19 september och fram till januari nästa år.Många detaljer kring utlåningen är hemliga av hänsyn till säkerheten, säger riksbibliotekarie Gunnar Sahlin.Till exempel avslöjas inte när transporten av bibeln ska genomföras. Men Tjeckiens ambassadör i Stockholm, Marie Chatardová, berättar att den tjeckiska militären ansvarar för transporten av Djävulsbibeln till och från Prag.Det finns en hel del föremål på svenska museer som är omtvistade. En genomgång som Dagens Nyheter gjort visar att sju av nitton statliga museer för närvarande utreder möjligheten att återlämna föremål.I slutänden är det regeringen som bestämmer om ett museiföremål ska återbördas från ett statligt museum.– Nu har vi en begäran om att återlämna föremål som finns på Etnografiska museet. Det är ett ärende som bereds för tillfället, säger Ann Aurén, ämnesråd vid kulturdepartementet, till TT. Det ärendet gäller kvarlevorna av ett antal aboriginer som begärts återlämnade till Australien.Sverige har inte annars gjort sig känt för att lämna tillbaka krigsbyten eller fynd som har gjorts vid arkeologiska expeditioner.Några exempel på återlämnande är dock när Sverige till Polen lämnade tillbaka den rulle som visade Sigismunds kröning till kung 1587 och återbördandet av den totempåle som stals från en indianstam i Kanada i början av 1900-talet.

Ann Aurén tror inte att Sverige är mer restriktivt med att lämna tillbaka krigsbyten än andra länder.– Det här är frågor som diskuteras internationellt väldigt mycket inom museivärlden, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro