ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djur plågas till döds varje dag – säg nej till päls

Metro · 5 Okt 2015
Uppdaterad 5 Okt 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren är definitivt över och somliga har redan börjat bära varma höst- och vinterkläder. Precis som varje år har många av dessa ytterplagg en pälskrage, något som många anser vara en trendig detalj, som de gärna betalar lite extra för. Det finns dock alltid någon som har betalat ännu mer, till och med det högsta priset – nämligen de djur vars päls används för att pryda jackor, västar och mössor.

Faktum är att över 40 miljoner djur plågas och dödas varje år för sin päls skull, och endast för att vi människor anser oss ha rätt till deras liv och kroppar. Precis som alla djurindustrier är även pälsindustrin väldigt grym och djuren inom den utsätts för ett oerhört lidande. Övervägande delen av den päls som säljs i Sverige importeras från andra länder och kommer från djur som prärievargar, rävar och mårdhundar. Vissa av dessa djur föds upp på farmer, medan andra fångas i det vilda med hjälp av bland annat saxfällor. Att trampa i en bensax ger djuret två möjligheter - att stanna i fällan eller att bita av sitt ben. Båda alternativen resulterar i en långsam, plågsam död. Det kan ta flera dagar innan jägaren kommer till fällan och även om djuret lyckas att bita av sitt ben så är chansen att överleva minimal.

Även Sverige bidrar till världens pälsproduktion och över en miljon minkar betalar med sina liv för att denna industri finns. Minkarna föds upp på farmer och spenderar sina liv i instängda gallerburar på en yta som motsvarar en uppslagen kvällstidning, för att sedan gasas ihjäl när de är ungefär sex månader gamla. Trots att minkfarmarna försöker rättfärdiga sin verksamhet så har det sedan 1990-talet påpekats att minkfarmer bryter mot djurskyddslagen, vilket bekräftades av en statlig utredning 2003. Utredningen fann så allvarliga brister att den slog fast att situationen måste förändras, annars avvecklas minkfarmerna.

Organisationen Djurrättsalliansen har vid flertal tillfällen bevisat att situationen på pälsfarmerna inte är något annat än ett allvarligt djurplågeri, och att inga förändringar skett sedan utredningen. Djurrättsalliansens film- och bildmaterial visar minkar med stora bitskador, avlidna djur såväl i som utanför burarna och djur med utvecklade stereotypa beteenden. Trots detta har varken Jordbruksverket eller Länsstyrelsen någon övergripande kontroll över pälsverksamheten. Över 40 miljoner djur plågas och dör varje år bara för att människor ska använda deras päls som material till diverse klädesplagg. Djur i pälsindustrin behandlas som varor som existerar för oss människor att använda då vi tar oss rätten till deras kroppar och fråntar dem deras liv. Djur är dock inga produkter, utan levande och kännande varelser som varje dag utsätts för ett systematiskt utnyttjande.

Vi måste inse att djur inte finns här för oss att utnyttja och att deras liv är så mycket mer än en detalj på kläderna. Det är dags att säga stopp till djurplågeriet och avskaffa pälsindustrin!

Klara Spidlova

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro