ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djuren dödas i TV4:s direktsändning

Peter Lindholm · 14 Okt 2013
Uppdaterad 14 Okt 2013

Blodig nöjesslakt, hävdar djurvännerna. Harmonisk viltvård, menar jägarna. I tre hela dagar direktsänder TV4 från årets älgjakt.

klar

Artikellänk är kopierad

Direktsänd älgjakt på TV 4.
Direktsänd älgjakt på TV 4.Foto: TV 4

– Det är roligt, vackert och det finns en spänning i det också, säger Martin Svenningsen, som är producent för #Älgjakten, som mellan den 14 och 16 oktober direktsänds på tv4.se och TV4 Play.

Kanalen följer sex jaktlag söder om Dalälven i direktsändning och eftersom det handlar om så kallad ”slow tv”, så händer det för det mesta ingenting. Mestadels får man se en ensam jägare eller två sitta glo efter ett byte.

Ett räkneverk visar antalet skjutna älgar. När älgen dödats dyker det upp en varningsskylt som varnar tittarna för "starka bilder" som visar när bytet flås och hängs upp i jaktlagets lada. 

– Men det är rätt lugnt och harmoniskt för det mesta, säger Martin Svenningsen och protesterar mot uttrycket nöjesjakt.

– Det är ingenting som görs för nöjes skull primärt. Det behövs skjutas 80 000 älgar om året i Sverige för att behålla den ekologiska balansen och hålla ned antalet trafikolyckor. Det är viltvård, reglerat av länsstyrelserna.

– Jag tycker det här osmakligt. Det här handlar om spänning och avkoppling för jägarna, invänder Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Hon anser att den enda jakt som acceptabel ur ett djuretiskt perspektiv är barmhärtighetsjakt på skadade och sjuka individer.

– Sänder man ett sådant här program legitimerar det en syn på dödande av djur som det enda sättet. Det är också långt ifrån alla älgar som får ett dödande skott direkt, döden kan bli plågsam och utdragen.

Detta var också något som kanske inträffade under måndagens direktsändning. Tittarna informerades om ”Hund söker efter eventuellt skjuten älg i Värmland” och "I Dalarna pågår eftersök efter skjuten kalv".

Camilla Björkbom vänder sig också emot att TV4 uppmuntrar jägarna med att stoltsera med jakttroféer.

Flera lokaltidningar, som Västerbottens Folkblad, har sedan flera år tillbaka slutat publicera bilder på jägare som stolt visar upp sina dödade byten. Enligt Medievärlden är det av såväl pressetiska skäl som respekt för djur och natur.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro