ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djuren som hjälpt människan att utforska rymden

Gustaf Larsson · 27 Feb 2018
Uppdaterad 28 Feb 2018

Foto: IBL/Wikimedia Commons


Elon Musk skickade härförleden upp en Tesla-bil i rymden. I högtalarna hördes David Bowies Space oddity”, som en hommage både till Bowie själv och experimentet i fråga. Innan dess har mängder av rymdexperiment genomförts – inte sällan med hjälp av djur.

klar

Artikellänk är kopierad

Apor

Det första försöket att sända ett djur till rymden var redan 1947. Det var apan Albert I som fick äran (?) att inleda djurens karriär som astronauter. Uppskjutningen misslyckades och Albert II blev först ut att nå rymden. Både Albert I och Albert II omkom, av kvävning respektive påföljd av att fallskärmen fallerade.

Hundar

Hunden Lajka var den första levande varelsen att skickas upp i jordens omloppsbana. Den 3 november 1957 skickades hon upp med Sputnik 2, men omkom bara timmar efter uppskjutningen. Att Lajka skulle dö i raketen visste människorna bakom experimentet om, enligt hundens tränare. Men de hade förutspått att det åtminstone skulle dröja tio dagar.

– Självklart visste vi att hon var ämnad att dö under flygningen, eftersom det inte fanns någon möjlighet att få henne tillbaka till jorden. Det var inte möjligt vid den tidpunkten, sa den nu 91-åriga Adilya Kotovskaya, i en rapport förra året.

Tre år senare, i augusti 1960 skicka Ryssland upp ytterligare två hundar – Belka och Strelka – till rymden. Båda hundarna överlevde och kom tillbaka till jorden dagen efter.

Hunden Lajka var det första djuret att skickas upp i jordens omloppsbana. Foto: IBL
Hunden Lajka var det första djuret att skickas upp i jordens omloppsbana. Foto: IBL

Katter

I oktober 1963 blev Frankrike först med att skicka ut katter i rymden. Någon av gatukatterna Felix och Felicette, det är ej fastställt vem av dem som skickades upp, befann sig 200 kilometer över jordens yta. Katten kom ner levande igen, 15 minuter senare.

Fiskar

1973 var det dags för nya arter att få sina fiskar varma i rymden. Det handlade om ett par så kallade killifiskar som skickades upp med Nasas raket Skylab 3. Båda fiskarna överlevde flygningen.

Sköldpaddor

Två sköldpaddor fanns med på den annars obemannade rymdraketen Sovjet Zond 5 i september 1968. Under en veckas tid befann de sig i rymden, där de bland annat cirkulerande runt månen. När de sedan kom ner – oskadda – hade de båda förlorat 10 procent av sin vikt.

Bland djurexperimenten i rymden återfinns katten Felix (eller Felicette) och apan Albert. Foto: IBL och Wikimedia Commons
Bland djurexperimenten i rymden återfinns katten Felix (eller Felicette) och apan Albert. Foto: IBL och Wikimedia Commons

Grodor

Två stycken oxgrodor skickades upp av Nasa 1970, i syfte att undersöka hur grodorna reagerar på viktlöshet. De båda dog under resan och deras farkost kom aldrig tillbaka till jorden.

Marsvin

I mars 1961 skickades två marsvin upp med Sovjet Sputnik 9. Till sitt sällskap hade de bland annat en hund och några möss, vilka alla kom tillbaka levande.

Källa: South china morning post

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro