ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djurlarmen som fick oss att agera

Johanna Ohlson · 3 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
I söndags berättade TV 4:s ”Kalla fakta” hur miljontals gäss plågas systematiskt när dun plockas från dem levande. Larmet fick genast svenska företag att stoppa försäljningen av dunprodukter.

I söndags berättade TV 4:s ”Kalla fakta” hur miljontals gäss plågas systematiskt när dun plockas från dem levande. Larmet fick genast svenska företag att stoppa försäljningen av dunprodukter. Foto: TV4


Avslöjandet om att dun plockade från levande gäss säljs i Sverige har väckt mycket starka känslor – och har redan fått effekt. Flera stora svenska företag har tillfälligt stoppat försäljningen och lovat skärpta krav på sina leverantörer.

klar

Artikellänk är kopierad

En sådan här larmrapport kan åstadkomma mycket mer än en statlig utredning eller ett politiskt förslag. Här har media en otrolig makt, säger Johan Beck Friis, talesman för Sveriges veterinärförbund.I söndags berättade TV 4:s ”Kalla fakta” hur miljontals gäss plågas systematiskt när dun plockas från dem. Det sker i länder som Ungern och Polen, som exporterar dun till Sverige.Fåglarnas fötter och vingar binds ihop, och sedan rycks dunen loss. Det kan ske 4–5 gånger under fågelns livstid, varje gång under stora smärtor och dödsångest.Johan Beck Friis medverkade i programmet och beskrev metoden som ren tortyr. Efteråt har han fått massor av samtal och mejl.– Det här har gått rakt in i folks hjärtan, eftersom det är produkter som var och varannan har. Just fåglarnas skrik och deras flyktförsök – det har satt djupa spår hos folk, säger han.Företag som Åhléns och Sova har stoppat försäljningen av dunprodukter tills de får garantier från sina leverantörer om att materialet inte plockas från levande fåglar. Andra stora kedjor säger att de ska skärpa rutinerna för att säkerställa samma sak.Både Polen och Ungern har skrivit på en Europakonvention som förbjuder plockning av levande gäss, men struntar i det i praktiken. Nu står hoppet till en gemensam EU-lagstiftning, men sådant tar tid.– Tills dess kan man som konsument ställa krav direkt på handlarna. Fråga till exempel vilka garantier de har för att dunen inte plockats från levande gäss, föreslår Johan Beck Friis.

Foto: Eric Ljunggren

Gatuhundarna

Svårt sjuka gatuhundar från Spanien säljs till Sverige med falska friskintyg, avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning” i januari. En lönsam affärsverksamhet, men många gatuhundar i Spanien har parasiten leishmania. Den kan ge upphov till dödliga sjukdomar, som kan spridas till både andra hundar och till människor.  Svenska kennel-klubben avråder från att importera gatuhundar.

Ullskandalen

I februari 2008 uppmärksammar TV 4:s ”Kalla fakta” att miljontals lamm i Australien utsätts för ”mulesing”, ett plågsamt ingrepp där skinn skärs bort från lammens bakdelar i syfte att minska angrepp av fluglarver. Uppmärksamheten ledde till att bland annat H & M slutade att köpa australiensisk ull. Nu tvingas Australiens ullproducenter att ta fram  en märkning som garanterar att ullen inte kommer från får som utsatts för mulesing.

Travskandalen

En av Sveriges mest kända travtränare och kuskar anklagas i ett ”Kalla fakta”-reportage under hösten 2008 för att att ha gett några av sina hästar elstötar under träningen med så kallad grisfösare. Syftet  skulle vara att förmå hästen att prestera bättre i lopp av rädsla för att få en elchock. Den 18 december stängdes han av från travet av Svenska travsportens centralförbund under en knapp vecka. Det skedde sedan tränaren polisanmälts till Jordbruksverket för djurplågeri.  En åklagare har inlett en förundersökning, som ännu inte är klar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro