ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Djurplågare slipper undan med böter

· 24 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Hundstallet i Åkeshov utanför Stockholm tar hand om och omplacerar cirka hundra hundar om året. Många av hundarna kan bli trygga familjehundar igen, trots att de har varit illa behandlade. 

Hundstallet i Åkeshov utanför Stockholm tar hand om och omplacerar cirka hundra hundar om året. Många av hundarna kan bli trygga familjehundar igen, trots att de har varit illa behandlade.  Foto: SCANPIX


Nu kräver djurskyddsorganisationer hårdare straff

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet dömda för djurplågeri har nästan fördubblats de fyra senaste åren. Men nästan samtliga slipper undan med böter.Allt fler personer som sparkar och slår sina husdjur med tillhyggen och lantbrukare som vanvårdar djur år, efter år fälls i domstol.

Djurskyddsföreningarna anser att alldeles för många förundersökningar läggs ner.

– Vi vill ha hårdare straff för de personer som plågar djuren. Om polis och åklagare lade ner mer tid och var mer noggranna under utredningarna skulle betydligt fler fällas för djurplågeri, säger Lena Hallberg, förbundsordförande för Djurskyddet Sverige, Sveriges största djurskyddsorganisation.

2003 fälldes 38 personer för djurplågeri. 2006, fyra år senare, dömdes 71 personer. Endast fyra av de 71 fick fängelsestraff.Ökningen av dömda djurplågare beror på allt fler anmäler brottet, som i sin tur delvis har att göra med att  allt fler svenskar skaffar sig djur.

Jordbruksverket utredde för ett par år sedan möjligheten att införa ett register för alla dömda djurplågare för att försvåra för dem att få fortsätta äga och bruka djur. Men strax före maktskiftet förra året försvann ärendet mellan stolarna.

– Det pågår diskussioner att återuppta ärendet, berättar Alexandre Barchiesi, utredare på Jordbruksverket.

• Kattunge i sopnedkastet • Labrador slogs blodig • Struntade i att mata katten

Tre personer har nyligen dömts för hänsynslös behandling av sina husdjur. Samtliga män klarade sig undan med dagsböter efter tingsrättsdomar.

Kattunge. En 65-åring i Västmanland slängde ner sin nyfödda kattunge i en påse och dumpade den i sopnedkastet. Han fick det mest kännbara straffet, 80 dagsböter. Tack vare två unga pojkar kunde katten räddas.Labrador. En man i 50-årsåldern i Stockholms kommun dömdes till 60 dagsböter efter att ha slagit sin labrador med en grep i trädgården. Grannar vittnade mot mannen vars labrador fick stora skärsår i skinnet.Katt.  I Storuman dömdes förra veckan en äldre man till 50 dagsböter efter att ha struntat i att ge sitt husdjur vatten och mat. När djurskyddsinspektören kom på besök försökte mannen gömma katten och säga att den avlivas. Grannar i området hade en annan version.   

Metro

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro