ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

DNA-dusch ska stoppa butiksrånare

Evelina Olsson · 19 Okt 2011
Uppdaterad 19 Okt 2011
157 rån mot butiker anmäldes 2010.

157 rån mot butiker anmäldes 2010.


Guldaffär i Bromölla först ut i Skåne med det nya säkerhetssystemet. Gärningsmannen duschas” i unikt DNA. Ägaren: ”Det känns i plånboken, men rånrisken minskar betydligt”

klar

Artikellänk är kopierad

Vid ett rån ”duschas” gärningsmannen i den osynliga vätskan som är omöjlig att tvätta bort och som binder denne till brottet. Butik Bijoux i Bromölla är först ut i Skåne med att ha installerat den nya säkerhetsåtgärden i sin butik. – Det känns i plånboken, men rånrisken minskar betydligt, säger butiks-ägaren Henrik Fors. Ett av syftena med tekniken, som heter Smart DNA, är att den ska fungera avskräckande. I praktiken fungerar det så att ett unikt DNA sprejas ut i lokalen över både gärningsman och föremål. DNA:et, som sitter kvar i tre veckor och syns under UV-ljus, binder tjuven till brottet. – Idén är jättebra och från polisens håll är vi alltid glada för ny teknik som kan hjälpa oss att lösa brott. Det enda problemet som jag kan se är att det i nuläget endast är andra aktörer och inte SKL som kan göra analyserna, vilket innebär högre kostnader för oss, säger Carsten Nielsen, kriminaltekniker vid Kristianstadpolisen. För Henrik Fors, som tog över Butik Bijoux i augusti, innebär DNA-lösningen en stor trygghet. – Den förra ägaren blev utsatt för ett grovt rån för några år sedan och den händelsen har satt djupa spår som påverkar än i dag. Med tanke på det är det här en investering för hälsan också, säger Henrik Fors. Och fler skånska butiker är på gång att följa Butik Bijoux exempel. – Vi har bland annat en stor smyckeskedja som är på väg att installera systemet, säger Leif Svensson på företaget Safe Solution AB.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro