ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

DNA-prov löser allt fler skånska brott

Petra Martinsson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen häktades en 27-årig Malmöman för våldtäkt på Sibbarps camping hösten 2004. Han kunde gripas två år efter gärningen, med hjälp av DNA. Och med den nya DNA-lagen har Malmöpolisen hittills lyckats koppla över 70 personer till olika brottsplatser med DNA-prov.

KAN "TOPSA" MISSTÄNKTA Med hjälp av lagen kan polisen ”topsa”, ta ett salivprov på personer som misstänks för brott som kan leda till fängelse. I praktiken innebär det att prov tas direkt efter att en person grips. Det skickas till SKL som inom 96 timmar svarar om den missstänktes DNA matchar något prov från en brottsplats. – Den nya lagen kommer att öka uppklaringsprocenten, säger Fredrik Andersson, kommissarie vid kriminaljouren i Malmö och ansvarig för samordning och DNA-hanteringen. I januari analyserades ett fåtal prover. I februari kom ett 70-tal i väg och under mars skickades 206 prov till SKL. Under årets första tre månader fick man träffar på 41 personer som kunde kopplas till 64 brottsärenden.

72 KNUTNA TILL BROTTSPLATSEN Aprils siffror är ännu inte sammanställda, men enligt Fredrik Andersson har man sammantaget under året lyckats knyta 72 personer till en eller flera brottsplatser. Bland träffarna finns misstänkta som matchar upp till sju brottsplatser. Det är framför allt de så kallade mängdbrotten som får träffar, exempelvis bilstölder, skolinbrott, narkotikabrott men också åldringsbrott och en våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro