ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dna-samarbete kan lösa fler brott

Clarence Frenker · 24 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013

Rekordmånga kommer i år ha gripits efter att ha efterlysts internationellt. Nu väntas siffran öka ännu mer när Sverige sjösätter ett internationellt dna-samarbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Fotnot: Vecka 46 inleder svensk polis ett första dna-utbyte med Nederländerna. Därefter kommer Finland och sedan resten i av EU-länderna i takt med att de blir  färdiga.
Fotnot: Vecka 46 inleder svensk polis ett första dna-utbyte med Nederländerna. Därefter kommer Finland och sedan resten i av EU-länderna i takt med att de blir  färdiga.Foto: Kartunderlag: Eniro, TT, Jochen Tack/Imago

Hittills i år har svensk polis varit involverad i 296 gripanden av personer som efterlysts internationellt av svenska och utländska myndigheter. Det är den högsta siffran någonsin och vid årsskiftet väntas den ha överstigit 350.

– Vi jobbar mer aktivt med det här än förr. Bland annat har vi grupper som ­arbetar enkom med att lokalisera personer som är efterlysta, utbyta information med andra länder och kontrollera internationella system, säger Johan Sone, biträdande sektionschef vid internationella sektionen på Rikskriminalpolisen.

Snart kommer det internationella samarbetet att stärkas ytterligare.

I början på november sjösätter Sverige den första delen av Prümsamarbetet, vilket innebär att EU-ländernas polismyndigheter öppnar sina dna-register för varandra. Då kommer länderna automatiskt att jämföra dna-spår med varandras register och larma om det blir träff.

– Syftet är att man ska öka brottsuppklaringen och få större chans att få träffar på gränsöverskridande brottslighet. Alltmer åker man till andra länder och begår brott, det kan till exempel vara ligor som åker runt och gör inbrott och stjäl i hela Europa, säger Anna Granlund, gruppchef för biologienheten vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Enligt Anna Granlund kommer samarbetet, som även innefattar finger­avtryck och fordonsuppgifter, att innebära ett hundratal extra dna-träffar om året.

– Förutsättningen är att du begått brott i ett annat land och att spår har säkrats eller finns registrerat i annat land. Och så länge folk begår brott kommer dna-registret att fyllas på, säger hon.

– Vi står inför en väldigt intressant utveckling. Det här kommer att innebära stora förändringar i framtiden, säger Johan Sone.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro