ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dna-språng kan lösa dubbelmord i Linköping: Lista med ungefär 30 namn”

Karl Enn Henricsson · 4 Mar 2019
Uppdaterad 4 Mar 2019
Polisen kommer hålla nya förhör om det 15 år gamla dubbelmordet i Linköping.

Polisen kommer hålla nya förhör om det 15 år gamla dubbelmordet i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg/TT/Science Photo Library


En lagändring har gjort att polisen har fått fram en ny lista på runt 30 profiler vars dna är snarlikt med den okände man som misstänks ha dödat två personer i Linköping 2004. Min utredningsgrupp håller nu på att planera in resor för att åka runt och höra människor”, säger Jan Staaf vid polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

I oktober 2004 knivdödades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata i Linköping. Kvar på platsen fanns förövarens mössa, mordvapnet – och hans dna. Morden har gäckat polisen i snart 15 år, men nu kan ett genombrott vara nära.

Med anledning av en lagändring vid årsskiftet fick polisen utökade möjligheter att söka i dna-register – så kallad familjespårning. Nu kan dna från misstänkta gärningsmän matchas mot profiler i registren som har liknande dna.

– Vi har fått en lista nu efter familjespårning som har gjorts i polisens register. Det är ungefär 30 namn på listan – både kvinnor och män – och vi checkar nu om de här personerna kan ha syskon eller barn som stämmer in på vår gärningsman, säger kriminalkommissarie Jan Staaf.

Polisen ska hålla nya förhör om dubbelmordet

Sökningarna genomfördes av NFC, Nationellt forensiskt centrum, och polisen går nu igenom listan. Därefter kommer förhör med intressanta personer att hållas.

– Min utredningsgrupp håller nu på att planera in resor för att åka runt och höra människor, och troligen kommer de här personerna även att topsas, säger Jan Staaf.

Han är optimistisk rörande att dubbelmordet nu kanske kan få sin lösning, och refererar till ett våldtäktsfall i Billdal utanför Göteborg. I september 1995 överfölls en åttaårig flicka. Polisen säkrade dna-spår och i och med lagändringen kunde en misstänkt gärningsman ringas in. I helgen häktades en 58-årig man misstänkt för grov våldtäkt.

”Otrolig utveckling av svensk brottsbekämpning”

Men om dubbelmördaren i Linköping inte går att spåra med hjälp av den nya listan, hoppas Jan Staaf kunna ta jakten till nästa nivå.

– Under våren hoppas jag att vi även får söka i de kommersiella släktforskningsregistren. Vi har gjort en rättsutredningen och av allt att döma så kommer vi få prova våra spår från dubbelmordet i Linköping genom att skicka in dna-profilen i registren under NFC:s försorg, säger han.

– Om vi når framgång så är det en otrolig utveckling av svensk brottsbekämpning.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro