ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

DO efter anklagelser om antisemitism på Karolinska: Behöver titta på det här”

Fredrik Samuelson · 7 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
Arkivbild.

Arkivbild. Foto: Patrik C Österberg/IBL Bildbyrå


Karolinska universitetssjukhuset ska senast den tredje januari ha svarat Diskrimineringsombudsmannen om vilka slutsatser de har dragit om den anmälda antisemitismen. Jag hoppas att DO gör ett grundligt arbete i frågan”, säger Sebastian Scheiman, advokat till en av de utsatta läkarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde nyligen en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter att minst två judiska läkare i Aftonbladet vittnat om trakasserier och upplevd antisemitism på en av klinikerna.

En överläkare hade dessutom publicerat inlägg på Facebook som klassats som antisemitiska.

– Vi behöver titta på det här och göra vår bedömning. När vi får den här typen av uppgifter till oss så är vi intresserade av vad Karolinska har gjort, säger Peter Wråke, enhetschef för rättsenhet arbetsliv på DO.

”Bra med ytterligare en oberoende bedömning”, skriver .

Karolinska kritiseras för att ha agerat för långsamt

Den utpekade överläkaren tog i november en timeout från sin läkartjänst och enligt Aftonbladet har en enhetschef avgått. I dag arbetar bara en judisk läkare kvar på kliniken, enligt Aftonbladet.

Sjukhuset tillsatte en extern utredning av anklagelserna men har fått kritik för att ha agerat för långsamt.

– Ingen ska utsättas för diskriminering eller trakasserier på Karolinska. Vi har tydliga riktlinjer och en tydlig värdegrund och det är både chefers och medarbetares uppdrag att följa dessa. Det är ett ansvar vi har var och en mot våra patienter och mot varandra, säger tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell i ett pressmeddelande.

Hon skriver att ambitionen är att ingen medarbetare ska uppleva trakasserier och att Karolinska ska ”förstärka det proaktiva värderingsarbetet”.

Advokaten: ”Tråkigt att DO är tvungna att göra en tillsyn”

DO ska kontrollera om sjukhuset ”uppfyllt sin utrednings- och åtgärdsskyldighet” enligt diskrimineringslagen. Sjukhusledningen ska senast den 12 december svara på hur de utrett de anmälningar som inkommit och har till den tredje januari fått anstånd med att svara på frågan om vilka slutsatser man har dragit om de anmälda trakasserierna.

– Jag tycker att det är bra att det sker en extern granskning utöver KS:s egen internutredning. Det är också tråkigt att DO är tvungna att göra en tillsyn, vi hoppades att KS skulle ta sitt arbetsgivaransvar på ett mer seriöst och professionellt sätt än vad man inledningsvis gjorde. Hade KS gjort så hade DO förmodligen inte behövt göra någon tillsyn, säger en av de utsatta läkarnas advokat Sebastian Scheiman.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro