ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

DO: Lärare trakasserade elev med slöja”

Emmelie Wallroth · 16 Apr 2014
Uppdaterad 17 Apr 2014

Sara, 20, blev trakasserad av sin gymnasielärare för att hon bar slöja. Hon frågade om jag skulle bli bortgift”, säger Sara, som anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

klar

Artikellänk är kopierad

På gymnasieskolan, som drivs av Stockholms stadsmission, blev en ung kvinna trakasserad på grund av att hon bar slöja.
På gymnasieskolan, som drivs av Stockholms stadsmission, blev en ung kvinna trakasserad på grund av att hon bar slöja.Foto: Urban Brådhe

Sara, som egentligen heter någonting annat, bestämde sig för att börja bära slöja – vilket ska ha ifrågasatts av en av hennes lärare vid ett gymnasium i Stockholm.

– Läraren började ställa frågor och undrade om jag verkligen ville bära slöja, berättar Sara för Metro.

En dag i december år 2012 ska läraren ha frågat henne varför ”hon inte tagit bort det där tramset än”.

– Sedan började hon skratta och visade med handen var hon trodde att jag hade rakat mig på huvudet.

Läraren ska även ha frågat eleverna vad de planerade att göra under sommaren, varpå Sara berättade att hon skulle till Iran.

– Då började hon skratta och frågade om jag skulle bli bortgift.

Till slut bestämde sig Sara för att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) – som nu har fastställt att det rör sig om trakasserier.

– Jag ville ju bära den. Jag hade ingen möjlighet att säga emot henne, utan kände att hon har så mycket makt med betygen. Men jag blev helt förstörd efteråt och efter allt det här började jag må dåligt, så jag tog av den.

DO avser att stämma huvudmannen för skolan i tingsrätten.

– En lärare är i en maktposition gentemot en elev och därför är detta en allvarlig händelse och ett viktigt ärende för DO att driva, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman, i ett pressmeddelande från DO.

För Sara kom beslutet som en lättnad.

– Jag blev glad när jag fick veta det. Det är väldigt dålig stil att behandla en elev såhär. Man ska ju själv bestämma vad man ska ha på sig. Alla får klä sig som de vill.

Skolan drivs av stiftelsen Stadsmissionens Skola och Stockholms Stadsmission skriver på sin hemsida att läraren har fått en skriftlig varning.

”Läraren i fråga är ångerfull och har heller inte ifrågasatt den rättsliga processen”, skriver Stadsmissionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro