ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Död Guantánamofånge skulle friges

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mark Denbeaux som företräder några utländska fångar sade i BBC:s tv-program World Today på måndagen att Mani Shaman Turki al-Habardi al-Utaybi från Saudiarabien fanns bland de 141 fångar som skulle friges. Den 30-årige fången hade inte fått reda på att han skulle släppas eftersom amerikanska tjänstemän inte hade fattat beslut om vart han skulle sändas. -Vi hade beslutat att det här var en ofarlig person, fri att släppas, men vi behövde ett land att skicka honom till. Hans förtvivlan var så stor och av okunskap tog han livet av sig, sade Denbeaux. Enligt försvarshögkvarteret Pentagon var saudiern medlem i en förbjuden saudisk militant grupp. Ifrågasatta självmord En saudisk advokat som företräder de saudiska männens familjer ifrågasätter de amerikanska uppgifterna om självmord och anser dem vara "martyrer".

Dödsfallen har medfört starka reaktioner från regeringar och människorättsorganisationer runt om i världen. FN:s ansvarige för tortyrfrågor, Manfred Nowak, uppmanade de europeiska ledarna att vid toppmötet med USA:s president George W Bush i Wien nästa vecka kräva att lägret stängs. Kritik Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen, som är lierad med USA i "kriget mot terrorismen", håller med om att förhållandena på Guantánamobasen strider mot lagen och försvårar kampen mot terrorismen.

EU:s utrikesministrar sade på sitt möte på måndagen också att självmorden visar att basen borde stängas.

Även i USA har självmorden lett till kritik. En demokratisk ledamot i senaten, Jack Reed, anser att fånglägret skulle stängas för gott.

Internationella rödakorskommittén, ICRC, som är den enda oberoende organisation som tillåts besöka fångarna på Guantánamobasen, ska skicka en delegation för att utreda de tre självmorden och försäkra sig om att USA följer Genèvekonventionen. Intervjuer kommer att ske med både fångar och amerikanska tjänstemän.

USA erkänner dock inte att Guantánamofångarna är krigsfångar och anser därför att de inte behöver behandlas helt i enlighet med Genèvekonventionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro