ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döda IS-krigares identiteter stjäls – kan utnyttjas för att finansiera kriminell verksamhet

Hugo Ewald · 30 Aug 2017
Uppdaterad 30 Aug 2017
Nu vill Skatteverket se regeländringar för att förhindra att detta ska kunna ske.

Nu vill Skatteverket se regeländringar för att förhindra att detta ska kunna ske. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Svenska IS-krigare som dödats i Irak och Syrien lever fortfarande. I alla fall i svenska myndigheters dokument, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Skatteverket varnar nu för att identiteterna kan ha utnyttjats för finansiera kriminell eller terrorrelaterad verksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Minst 300 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationer som Islamiska staten, IS. Åtminstone 49 av dessa har dödats – men flera lever fortfarande enligt folkbokföringen. Minst fyra av det tjugotal personer som rest från Örebro för att ansluta sig till terrororganisationer har dödats, men alla lever enligt folkbokföringen. Det rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Och för Skatteverket räcker det ofta inte att polis och säkerhetspolis konstaterat att personerna är döda, och att personerna hyllats som martyrer i sociala medier.

– För att dödförklara någon behövs ett dödsbevis som är äkta. I de här fallen finns det kanske inte myndigheter som fungerar och andra som är beredda att fabricera falska dokument, säger Pia Bergman som är nationell samordnare på Skatteverket, till SVT Nyheter Örebro.

Enligt SVT finns det uppgifter om att de döda personernas identiteter stulits och utnyttjas av kriminella. De kriminella tar lån, och plockar i vissa fall ut bidrag, i de döda personernas namn.

IS-resenärer har, enligt en studie gjord av forskare vid Försvarshögskolan, ofta finansierat sina resor med hjälp av bidrag och SMS-lån. Och enligt SVT Nyheter Örebro finns det uppgifter att även de döda personernas identiter kan användas på samma sätt.

Nu vill Skatteverket se regeländringar för att förhindra att detta ska kunna ske.

– Jag tror inte att man kan förebygga bort det helt och hållet men med sekretesslättnader mellan myndigheter får vi ett ökat beslutsunderlag som ger ett bättre beslut, säger Pia Bergman till SVT Nyheter Örebro.

LÄS MER
IS tvingas halvera löner – och rear ut gisslan
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro