ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödades av isolerad stam – nu kan kroppen bli kvar på ön

Annica Ögren · 24 Nov 2018
Uppdaterad 25 Nov 2018
John Allen Chau har av vänner beskrivits som upptäcktsresande, som samtidigt ville föra ut den kristna tron i världen.

John Allen Chau har av vänner beskrivits som upptäcktsresande, som samtidigt ville föra ut den kristna tron i världen. Foto: Google/Instagram


Kroppen efter äventyraren John Allen Chau, som dödades av ett stamfolk, kan bli kvar på ön Norra Sentinel. Enligt experter saknar den isolerade stammen immunförsvar mot vanliga sjukdomar och besök från utomstående kan hota deras existens.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 27-åriga äventyraren och amerikanen John Allen Chau blev beskjuten med pilar och dödad av stammen – som levt isolerad från omvärlden i tiotusentals år – när han försökte närma sig ön Norra Sentinel.

Ön tillhör ögruppen Andamanerna i Bengaliska viken.

Kroppen kan bli kvar

Nu menar experter att 27-åringens kropp kan bli kvarlämnad på ön, då ett besök från utomstående kan vara riskfyllt för både stammen och eventuella besökare. Det rapporterar AFP.

– Det är ingen bra idé att närma sig Norra Sentinel, det kommer bara att skapa konflikter med invånarna, säger Pankaj Sekhsaria, expert på ursprungsfolkens rättigheter, till AFP.

Saknar immunförsvar

Han säger också att stammen saknar immunförsvar mot vanliga sjukdomar och att ett besök från en person med en lindrig förkylning skulle kunna utplåna hela stammen.

– Jag tror inte att det finns något säkert sätt att hämta kroppen utan att försätta både sentineleserna och räddningsstyrkan i stor fara, säger han, till nyhetsbyrån.

Även antropologen Anup Kapoor, från universitetet i New Delhi, Indien, instämmer i att det bästa är att kroppen blir kvar på ön.

– Lämna människorna i fred i det ekosystemet de befinner sig i. Stör vi dem kommer de bara att bli mer aggressiva, säger han, till AFP.

Gjorde flera försök

Det var den tredje dagen i rad som John Allen Chau gjorde sitt sista försök at närma sig ön och befolkningen, som Metro skrivit om tidigare.

Första dagen hade han kommit tillbaka med ett skadat ben efter att ha blivit beskjuten med pilar, och den andra dagen blev hans kanot delvis förstörd.

Fiskare från den båt som 27-åringen hade lejt för att kunna ta sig till ön hade på den tredje dagen sett hur äventyraren föll omkull och drogs bort med ett rep runt halsen.

John Allen Chau har av vänner beskrivits som upptäcktsresande, som samtidigt ville föra ut den kristna tron i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro