ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döde pojkvännen kvar på Facebook

Nanok Bie · 30 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sunniva Geertingers pojkvän tog sitt liv på nyårsdagen men på Facebook finns han kvar. Trots flera mejl till administratörerna på Facebook får Sunniva ingen hjälp. Hon har inte lösenordet som krävs.

Sunniva Geertingers pojkvän tog sitt liv på nyårsdagen men på Facebook finns han kvar. Trots flera mejl till administratörerna på Facebook får Sunniva ingen hjälp. Hon har inte lösenordet som krävs.


klar

Artikellänk är kopierad

Facebook har blivit en kyrkogård där döda lever – mot de anhörigas vilja.– I tre veckor har jag försökt få Facebooks ad­ministratörer att få bort min döde pojkväns sida. Ingenting händer, säger Sunniva Geertinger.Svenskar som dör utan att radera sin Facebooksida lever vidare på internet. Ofta till vännernas och de anhörigas förtvivlan. Metro har gjort sökningar på flera döda personer vars profiler ligger kvar månader och år efter att de avlidit. Endast privatpersoner som har inloggningsuppgifter kan plocka bort materialet på sidan. Men eftersom lösen­ord oftast hålls hemlig av den enskilde Facebookmedlemmen, återstår endast möjligheten att få Facebooks administratörer att plocka bort sidan. Och det är svårt. Telefonnummer till ansvariga saknas på hemsidan och den som mejlar kan inte räkna med svar. Metro har mejlat Facebook på ett par olika adresser och ställt frågor kring rutinerna med att plocka ner döda personers hemsidor.  Ingen har återkommit. – Problemet är att administrationen är amerikansk och inte kan verifiera att en person i Sverige är död, säger Fredrik Wass, debattör.Han uppmanar att upprätta digitala testamenten så att anhöriga kan avsluta ens åtaganden när de dör.– Det borde finnas en tjänst som tog hand om de här sakerna. I brist på det kan man göra det själv. Men vem tänker på det i 20-årsåldern, säger Fredrik Wass.

Livet slogs i spillror på nyårsdagen när pojkvännen tog sitt liv. Mitt i sorgearbete måste Sunniva Geertinger  också kämpa för att få Facebook att ta bort den döde pojkvännens sida.– Den måste bort av respekt för honom. Och för egen del känns det jättejobbigt. Där finns bilder på honom och mig och även bilder på hans dotter, säger Sunniva Geertinger, 23.Men tre veckor har gått sedan hon skickade första mejlet till administratörerna på Facebook. Ändå lever sidan vidare.

Analys: Ingen ”delete”- knapp på Facebook

Metro har tidigare skrivit om hur svårt det är att radera sitt konto från Facebook. Efter våra artiklar införde Facebook en möjlighet att mejla administratörerna för att helt radera en persons profil, men i praktiken visar detta sig nu ändå krångligt (särskilt om man inte har tillgång till lösenord). Detta är uppenbart en av barnsjukdomarna av den sociala webben och något som måste lösas. Fallen med dödas hemsidor som ligger kvar är kanske de mest känsliga. Men alla bör fundera på vad det är de publicerar på nätet nu när vi lever alltmer av våra liv online.

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro