ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödligheten som en vanlig vinterinfluensa

TT · 12 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Smittskyddsinstitutets Annika Linde.

Smittskyddsinstitutets Annika Linde. Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Den första omfattande analysen av virusets spridningsförmåga, samt av dödligheten — hur många av de smittade som dör — i den nya influensan har publicerats av den vetenskapliga tidskriften Science.

Enligt analysen är dödligheten runt 0,4 procent. Detta bygger på antagandet att cirka 23 000 personer hade smittats i Mexiko i slutet av april.– Det ligger inom ramarna för dödligheten vid en vanlig vinterinfluensa, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Fast då måste man betänka att det nästan bara är mycket gamla och sjuka personer som dör av den vanliga vinterinfluensan. I Mexiko verkar det vara lite annorlunda. Där har även unga personer avlidit.

Forskarna har också räknat ut att varje person som smittats i sin tur fört smittan vidare till i genomsnitt 1,4—1.6 personer. Skulle detta stämma är virusets spridningsförmåga högre än vad som brukar vara fallet vid vanlig vinterinfluensa.

Å andra sidan är den lägre än vid pandemierna 1918, 1957 och 1968 när spanska sjukan, asiaten och Hongkonginfluensan spreds över jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro