ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödsdömde svensken: "Beredd att möta döden"

Gustaf Eriksson · 14 Apr 2013
Uppdaterad 14 Apr 2013

Han togs med fyra kilo knark på flygplatsen i Kuala Lumpur. Nu väntar den 44-årige svensken på avrättning i det fruktade Kajang-fängelset. – Jag är beredd att möta döden, säger han till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 44-årige mannen, som tidigare bott i Stockholmsområdet, greps 2011 på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. I hans väska hittades 4,3 kilo metaamfetamin. På torsdagen dömdes mannen till döden. 

Nu sitter 44-åringen i en enmanscell på fruktade Kajang-fängelset utanför Kuala Lumpur. När Expressens utsände träffar mannen är han klädd i en vit och orange overall. – Jag sitter helt själv i ett litet rum. Det finns ingen att prata med. Alla dödsdömda får egen cell. Här sitter jag 24 timmar om dygnet. Det finns ingen toalett, bara ett hål i golvet. Det stinker otroligt mycket från avloppet. Det finns heller inget rinnande vatten. Jag får vatten i en hink om jag behöver. Ur hinken kan jag skopa vatten om jag vill tvätta mig. säger han till tidningen.  – Det är så tufft att inte ens ett djur skulle överleva i den här miljön. Ingen bryr sig ifall vi lever eller dör.

44-åringen berättar att han inte har någon att prata med och att han känner sig deprimerad.  – Jag har blivit dömd till döden. Hur kan man egentligen känna sig?

Men han säger sig samtidigt ha accepterat sin situation.  – Nu går jag bara här och väntar på min död. Men jag är stark. Om man inte är mentalt stark går man under omedelbart, säger han till Expressen.

Hur knarket hamnade i hans väska har han dock ingen aning om. Om gripandet berättar han:  – Jag var chockad. Jag förstod ingenting. Jag var helt stum.  Mannen säger sig dock inte vara rädd för döden.  – De kan hänga mig om de vill. Jag är inte rädd för döden. Detta är mitt öde och vad som än händer har jag min stolthet kvar. Den kan ingen ta ifrån mig, säger han till Expressen.

Malaysiska domstolar dömer ut dödsstraff för många brott. Men landet har inte genomfört någon avrättning sedan 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro