ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödsdrogen har nått Sverige – 10 000 gånger starkare än morfin

Johan Wikén · 2 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017
Karfentanil beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin.

Karfentanil beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin. Foto: TT


Karfentanil används för att söva stora vilda djur, som elefanter. Men preparatet har också tagit en rad människoliv i Europa och USA den senaste tiden. Nu har dödsdrogen nått Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

En 15-årig norsk pojke hittades död på sitt rum i mars i år. Framför sig hade han ett vitt pulver som han hade beställt från nätet. Det visade sig vara den syntetiska opioiden karfentanil. För polisen i Norge var dödsfallet det första som kunde kopplas till preparatet och det har varit omskrivet i norska medier de senaste månaderna.

Karfentanil är en opioid som beskrivs som 10 000 gånger starkare än morfin. Det var aldrig meningen att den skulle användas av människor. Men sedan en tid tillbaka har det rapporterats om flera dödsfall i drogens spår ibland annat Östeuropa och USA.

Nu har det livsfarliga preparatet påträffats i Sverige. Det bekräftar Nationellt forensiskt centrum så väl som Rättsmedicinalverket.

I USA har narkotikapolisen lyckats spåra att de flesta av paketen med drogen skickats från Kina. På grund av detta har kinesiska myndigheter agerat och förbjudit export av bland annat karfentanil, rapporterar amerikanska public service-radion NPR.

Karfentanil är narkotikaklassat i Sverige men finns inte i något godkänt läkemedel, enligt Läkemedelsverket.

LÄS MER
Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro