ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödshot, våldtäkt och skuld – här är breven till svenska tjejjourer

Karolina Skoglund · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015

Min pappa har försökt döda min mamma i sju år nu...” Så börjar ett av alla de brev som kommit in till svenska tjej- och kvinnojourer. För att uppmärksamma frågor som kvinnor, tjejer och barn ställer till jourerna publicerar man nu 31 av breven i en bok.

klar

Artikellänk är kopierad

”Sist slog han mig så hårt i magen så jag trodde på riktigt jag skulle dö”, ”Jag vet inte vad jag ska göra! Min bonuspappa har våldtagit mig i ungefär ett år.... ” och ”Min pappa har försökt döda min mamma i sju år nu”. Det är bara delar ur alla de brev som kommit in till svenska tjej- och kvinnojourer runtom i landet.

Förbundet Unizon, tidigare Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, har nu samlat 31 av breven och publicerat dem i boken ”Vad ska jag göra?”

– Vi vill ge en samlad bild av de frågor som kvinnor, tjejer och barn ställer till våra medlemsföreningar runtom i landet. Det är allt från lustfyllda frågor kring kroppen och relationer till väldigt allvarliga frågeställningar om dödshot och långvarig utsatthet av våld, säger generalsekreteraren Olga Persson.

Finns det någon gemensam nämnare i breven?

– Väldigt många upplever sig ensamma, även fast de inte är det. Sedan att man känner skuld och skam för det någon annan utsatt en för. Och att man på något vis försökt få hjälp från det offentliga samhället men haft svårt att få stöd.

I boken publicerar Unizon inte bara breven med frågorna, utan även svaren.

– Vi vill sprida svaren till allmänheten, men även till de som jobbar med dessa frågor professionellt.

Några av breven:

Är jag verkligen så värdelös? 

De är så himla mycket mer jag skulle vilja skriva och berätta men jag tror ni hänger med lite om hur situationen ser ut. Så mina frågor lyder som så här.. Vad kan jag göra? Kommer jag splittra familjen? Är jag verkligen så värdelös, är det mitt fel? Om inte jag fanns skulle de vara lyckliga, mamma och pappa då? Kommer pappa att döda oss om jag berättar?

Min pappa har försökt döda min mamma

Min pappa har försökt döda min mamma i sju år nu /…/ och när hon dör är jag rädd att min pappa kommer bli så ledsen att han lyckats döda min mamma. jag är 10 år och har sett nästan alla bråk. om min mamma dör tänker inte jag bo med min pappa.

Normalt att bli tvingad att suga av honom? 

Hej, jag är en tjej som är 14 år. Jag är tsm med en kille som är 15 år. Vi brukar umgås med varandra. Oftast är vi hemma hos honom. Varje gång jag är där brukar han runka framför mig. Ibland tvingar han mig att runka av honom... Men det värsta va att jag blev tvingad att suga av han. Är det normalt att killar gör så framför sina flickvänner?

Min bonuspappa har våldtagit mig

Jag vet inte vad jag ska göra! Min bonuspappa har våldtagit mig i ungefär ett år nu..... Jag vill inte leva längre och skär mig en massa.

Under natten vaknar jag av att han har sex med mig

Jag är en tjej på snart 20 år och blev singel för 1 månad sen. På valborg hade jag fest hemma. Där fanns en kille som stötte på mig och det slutade med att vi hade sex. Jag var ganska berusad och somnade fort efteråt. Under natten vaknar jag av att han har sex med mig. 2 ggr dessutom! Räknas det som våldtäkt, även om jag gått med på att ha sex med honom innan?

Trodde jag skulle dö

Sist slog han mej så hårt i magen så jag trodde på riktigt jag skulle dö.

Stör honom enormt att jag är gravid

Många gånger när jag får nog och försöker försvara mig själv blir han ännu mer våldsam och jag blir den som det är FEL på. Är dessutom gravid och tröttare än vanligt och även detta stör honom så enormt.

Detta är bara delar ur breven som publicerats i boken. Breven är alltså inte i sin helhet. Boken går att ladda ned på unizon.se. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro