ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Dödsiffran stiger i Gaza – protesterna väntas kulminera i dag

Annica Ögren · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
Protesterna väntas kulminera på tisdagen.

Protesterna väntas kulminera på tisdagen. Foto: IBL


Protesterna som utbrutit vid Gazaremsan under det senaste dygnen har blivit de dödligaste sedan kriget 2014. På tisdagen väntas protesterna kulminera.

klar

Artikellänk är kopierad

Det hela har att göra med mer än att USA invigt sin ambassad i Jerusalem.

Varje fredag sedan slutet av mars har tiotusentals palestinier marscherat till gränsen för att delta i protester från ”Great March of Return”. Syftet är att lyfta fram palestiniernas rätt att återvända till sina hem som förlorats av sina förfäder under kriget som följde i och med grundandet av Israels stat 1948.

Tisdagen är årsdagen för vad palestinierna kallar Al Nakba, Nakbadagen – minnesdagen av de mer än 700 000 palestinier som deporterades eller tvingades fly sina hem under kriget.

Under måndagen släppte israelisk militär tårgas över demonstranterna, bland annat med drönare. Men även skarp ammunition användes för att stoppa de som försökte ta sig över gränsen. 55 personer uppges ha dödats hittills i protesterna och över 1 200 personer har skadats. AFP rapporterar även att en bebis återfunnits bland de döda efter att ha inandats tårgas.

Israeliskt stridsflyg attackerade en militär träningsanläggning som tillhör den terrorstämplade organisationen Hamas. CNN:s utsände journalist beskrev även hur han sett en stridsvagn och hört skottsalvor av maskingevär.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har försvarat militärens agerande och twittrade på måndagen att ”det är en bra dag för Israel. Det är en bra dag för Amerika. Det är en bra dag för vårt fantastiska partnerskap. Men jag tycker också att det är en bra dag för fred.”

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro