ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödssiffran efter gasattacken i Syrien stiger – det här vet vi

Aron Andersson · 4 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017

Foto: TT / Reuters / Ammar Abdullah


En giftgasattack i Syrien har krävt hundratals liv och flera skadade. Även ett sjukhus bombades och omvärlden fördömer attacken. Det här vet vi.

klar

Artikellänk är kopierad

Stigande dödssiffra

Enligt de senaste uppgifterna har minst 100 personer dött efter attacken och 400 skadats. De siffrorna kommer från räddningsorganisationen UOSSM, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flera barn finns bland de döda. På bilder från området finns döda barn och personer med fradga runt munnen.

Giftgasattack

Staden Khan Sheikhun i nordvästra Syrien attackerades via en flygräd med en okänd giftgas. Enligt SOHR, Syrian Observatory for Human Rights, har offren kvävts till döds som en följd av attacken.

Att använda kemvapen är förbjudet i krig och även Syrien har skrivit på FN-konventionen från 1997 om att inte använda det.

Sjukhus bombades

Efter giftgasattacken bombades även ett sjukhus där skadade vårdas.

Oklart vem som ligger bakom

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken men enligt nyhetsbyrån TT har både syriskt och ryskt stridsflyg fällt bomber över området tidigare.

Flera länder fördömer attacken

Frankrike vill se ett extrainsatt sammanträde med FN:s säkerhetsråd.

– En ny och särskilt allvarlig kemisk attack inträffade i morse i Idlibprovinsen. De första uppgifterna tyder på ett stort antal offer, däribland barn. Jag fördömer denna motbjudande handling, säger utrikesministern Jean-Marc Ayrault i ett uttalande.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver kritiskt: ”Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrein”, enligt TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro