ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödsskjutning i Nederländerna – det här vet vi

Annica Ögren, Jesper Lindqvist · 18 Mar 2019
Uppdaterad 18 Mar 2019
Skjutningen ägde rum på en spårvagn under måndagsförmiddagen.

Skjutningen ägde rum på en spårvagn under måndagsförmiddagen. Foto: TT


Tre personer har dödats och fem personer har skadats efter att en man öppnat eld på en spårvagn i staden Utrecht, Nederländerna. Det här är vad vi vet om händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Vid 10.45 på måndagen kom uppgifter om att en skjutning hade inträffat i staden Utrecht, Nederländerna. Händelsen ägde rum vid en spårvagnsstation i utkanten av staden.

Platsen har spärrades av och polisen uppmanade människor att inte närma sig platsen på grund av det utredningsarbetet.

Har någon skadats eller dödats?

I samband med händelsen dödades minst tre personer och fem personer skadades. Det uppgav Utrechts borgmästare, Jan van Zanen, som i ett uttalande på Twitter berättade att man inte kunde utesluta att det rör sig om fler än en misstänkt gärningsman. Dödssiffran bekräftades sedan även av polisen.

Vad vet vi om motivet?

Under måndagseftermiddagen hade polisen ännu inte bekräftat att det rör sig som ett terrordåd. Man uteslöt dock inte att kunde röra sig om en terrorattack, och under eftermiddagen valde man även att kalla in landets antiterrorenhet, NCTV, i utredningsarbetet.

Har någon gripits?

På måndagskvällen höll borgmästaren i Utrecht en presskonferens där han bekräftade att den misstänkta skytten, Gökmen Tanis, gripits av polis. Ytterligare en person ska ha gripits för inblandning i attacken.

Tidigare under måndagen gick polisen ut med både namn och bild på den misstänkta mannen, som beskrivs som en 37-åring.

Under måndagseftermiddagen hämtades även Gökmen Tanis bror in till förhör av polisen från den skola där han studerar.

Vad händer nu?

Polisen fortsätter utredningsarbetet efter händelsen och har spärrat vissa vägar runt Utrecht. Det har rapporterats om polisinsatser i flera delar av staden, bland annat på en gata i området Kanaleneiland-Noord där den misstänkta flyktbilen hittades. Tidningen de Volkskrant rapporterade att minst 20 poliser genomförde en husrannsakan i området strax före klockan 16.

Polis och myndigheter uppmanade skolor och universitet att låsa alla dörrar i väntan på mer information, och vid 16-tiden var stadens universitet fortfarande stängt för både in- och utpassering.

Terrorhotnivån i den nederländska provinsen höjdes efter händelsen till den högsta, vilket aldrig tidigare har inträffat i Nederländerna. Anledningen till höjning var på grund av att den misstänkta gärningsmannen fortfarande var på fri fot.

Efter gripandet sänktes terrorhotnivån från fem till fyra.

”En attack på vårt toleranta samhälle”

Landets premiärminister Mark Rutte har enligt de Volkskrant kallat händelsen ”en attack på vårt toleranta samhälle”, och utesluter inte att det kan röra sig om en terrorattack:

– Vårt rättssamhälle och vår demokrati är starkare än fanatism och våld. Vi tänker inte ge efter för intolerans, säger Rutte.

Även Nederländernas kungapar, kung Willem-Alexander och drottning Máxima, har uttalat sig om vikten av att stå enade ”för ett samhälle där det råder frihet och tolerans och där människor kan känna sig säkra”.

Artikeln uppdateras.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro