ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dödsstraff hotar somaliska böneskolkare

Stockholm TT · 7 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ordern om obligatoriskt bedjande fem gånger per dygn utfärdades sent i onsdags. Det bekräftar de senaste veckornas intryck att de islamiska domstolarna som behärskar huvudstaden Mogadishu allt mer tas över av extremister. -Den som inte förrättar sina böner ska betraktas som otrogen, och enligt sharialagarna ska en sådan människa dödas, sade schejk Abdallah Ali, en av de främsta ledarna för Somalias högsta islamiska råd. Han gjorde sitt uttalande i samband med att han invigde ännu en islamisk domstol i en av Mogadishus förorter.

Han sade att det är varje somaliers plikt att leva exakt som sharia påbjuder. Bara så kan "alla njuta ett liv i fred och välstånd", sade Ali. Välbeväpnade Det framgick inte hur det nya direktivet ska drivas igenom, men det är inget tvivel om att domstolsmilisen har militär förmåga att tvinga invånarna till underkastelse. Den är mycket välbeväpnad och stridsvan och har drivit bort de privatmiliser som härjade staden i ett och ett halvt decennium.

Sent i tisdags dödade soldater ur islamistmilisen två personer i centrala Somalia i samband med oroligheter som utbröt sedan islamisterna förbjudit offentlig visning av den första semifinalen i fotbolls-VM.

Enligt Reuters meddelade en milistalesman på torsdagen att de skyldiga till dödsskjutningarna under VM-bråket har gripits och fängslats med hjälp av lokala åldermän. Avrättningar De senaste månaderna har islamisk milis också varit på plats i samband med offentliga avrättningar som beordrats av shariadomstolarna. En del invånare i Mogadishu har klagat över att de blivit trakasserade av milissoldater för att de inte varit korrekt klädda.

USA har de senaste månaderna stött de krigsherrar som nu drivits bort från Mogadishu. Enligt USA lever flera efterspanade al-Qaida-ledare i Somalia under islamistmilisens skydd. Islamisterna förnekar det.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro