ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dog efter slagsmål på demensboende

Maria Wernhult/TT · 8 Mar 2011
Uppdaterad 8 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den demente 79-åringen och hans likaledes demente 90-årige korridorgranne hade svårt för varandra. En kväll urartade osämjan i slagsmål, efter vilket 90-åringen avled. En extrem konsekvens av felaktig organisation, menar demensvårdexperten.

Händelsen inträffade den 26 februari på ett särskilt boende i Lund. Nattpersonalen hade just tagit över och bedömde stämningen som lugn — de flesta boende satt och tittade på Melodifestivalen på tv. Under 20 minuter lämnades avdelningen obevakad. Då utbröt vilt slagsmål mellan 79-åringen och 90-åringen.

- Personalen som befann sig på våningen ovanför hörde höga ljud och sprang ner och skilde dem åt. Den 90-årige mannen sade att han fått en spark i magen men det bedömdes inte som allvarligt, berättar verksamhetschef Annelise Håkansson.

Till sjukhus

Men under natten försämrades mannens tillstånd och han fördes till sjukhus, där han avled den 3 mars. Exakt dödsorsak är ännu inte fastställd, men det inträffade är både polis- och Socialstyrelseanmält.

- Det hela är oerhört tragiskt för alla inblandade. Och det är klart att det är ett misslyckande för oss, att vi inte kunnat skydda våra boende på ett adekvat sätt, säger Annelise Håkansson.

Våld vanligt

Sirkka-Liisa Ekman, professor i omvårdnad vid Karolinska institutet, är kritisk mot att de boende lämnades ensamma. Att det går så långt som att någon avlider efter våld på demensboende har hon inte hört talas om tidigare, däremot är våld som sådant vanligt.

- Även vi som inte är dementa kan bli irriterade, men vi har spärrar som dementa inte har. Saker kan gå väldigt fel väldigt fort, säger hon.

Att förhindra incidenter handlar inte bara om att ha tillräckligt med personal, utan framförallt att personalen har rätt utbildning och personlighet, menar hon.

- Att vilja förstå och göra sig förstådd är det viktigaste.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Wernhult/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro