ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dog i polisjakt – för 288 kronor

Matilda Bjerlöw · 25 Mar 2013
Uppdaterad 25 Mar 2013
Riksenheten för polismål utreder om tjänstefel har begåtts i samband med olyckan för två veckor sedan. Och på måndagen kunde SVT avslöja tveksamheter i polisens agerande.

Riksenheten för polismål utreder om tjänstefel har begåtts i samband med olyckan för två veckor sedan. Och på måndagen kunde SVT avslöja tveksamheter i polisens agerande. Foto: Scanpix


De två unga män som nyligen dödskraschade under en polisjakt på Hjulstabron hade smitit från en bensinnota – på 288 kronor. Detta enligt nya uppgifter till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Den låga summan innebär att brottet är att betrakta som snatteri, vilket kan få betydelse för utredningen. Polisens metoder ska nämligen, enligt lagen, stå i proportion till de brott som har begåtts.

Det var för två veckor sedan som de två unga männen, 20 och 21 år gamla, miste livet, sedan de kört rakt ner i vattnet vid Hjulstabron nära Enköping. De hade strax före midnatt smitit från en bensinnota vid en mack i Uppsala, och en polispatrull började jaga dem.

Polisens vakthavande befäl fattade beslut om att Hjulstabron skulle stängas för biltrafik. De fällde ned vägbommarna och öppnade svängbron för båttrafik för att stoppa männen. Kort därefter rammade bilen bommarna och störtade rakt ner i vattnet.

– Jag förstår inte hyr de har tänkt när de hissat upp bron. Det där beslutet var nog inte så klokt, sa polisprofessor Leif GW Persson till Metro.

– Det finns en regel som säger att det måste stå i proportion till verksamheten man misstänker. I det här fallet handlar det om en bensinstöld och det är väl närmaste en ringa stöld. Och det som händer här står inte i proportion till orsaken till ingripandet, sade GW Persson då.

Men nu visar det sig alltså, enligt uppgifter till SVT, att det inte handlade om någon stöld, utan om snatteri till ett värde av 288 kronor.

Riksenheten för polismål utreder om tjänstefel har begåtts i samband med olyckan, och på måndagen avslöjar SVT tveksamheter kring polisens agerande.

Bland annat ska Uppsalapolisen ha skrivit i ett protokoll att en rapport om ett så kallat fast hinder ska skrivas av befälet. Men för att använda sig av fast hinder i jakten på misstänkta måste polisen tydligt visa att vägen är blockerad, bland annat genom en varnande polisbil med blåljus. Detta genomfördes aldrig. Och inte heller skrevs rapporten.

Reglerna finns tydligt beskrivna i polisens föreskrifter och brott mot dem kan betraktas som tjänstefel.

– En rapport ska upprättas vid de fallen som poliserna antingen förföljt ett fordon för att stoppa det, eller använt något tekniskt hjälpmedel i samma syfte, säger kommissarie Martin Lundin, som har skrivit den senaste uppdateringen av Rikspolisstyrelsens föreskrift, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro