ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dokument: Åtta år sedan massakern på Utøya – timmarna då hela Norge höll andan

Jesper Lindqvist · 22 Jul 2019
Uppdaterad 23 Jul 2019
Metro backar bandet och blickar tillbaka på hur det gick till när terroristen Anders Behring Breivik slog till för åtta år sedan.

Foto: Ferdinand Ostrop/Heiko Junge/TT


Den 22 juli 2011 skakas Norge av två fruktansvärda terrordåd. Landet, som varit tämligen förskonat från attacker, är i chock. Metro backar bandet och blickar tillbaka på hur det gick till när terroristen Anders Behring Breivik slog till för åtta år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Terrorattacken på Utøya.

Vem: Bakom attacken låg Anders Behring Breivik.

Var: På ön Utøya, fyra mil väster om Oslo.

Hur: Först detonerade Breivik en bomb i centrala Oslo, sedan åkte han till Utøya och sköt ihjäl 69 personer.

När: Den 22 juli 2011

Varför: Under rättegången förklarade Breivik sitt agerande med att norska politiker, i synnerhet Arbeiderpartiet, har låtit för många människor från andra kulturer komma till Norge. Det var det som låg bakom attacken på Utøya, så att ungdomarna inte skulle kunna växa upp, representera partiet och ”skada landet ännu mer i framtiden”.

En fredlig historia

Trots att Norge varit inblandade i förhållandevis få internationella konflikter sedan andra världskriget har skeenden i omvärlden under de senaste decennierna, precis som i Sverige, kommit att påverka landets säkerhet. Flygkapningar, skjutningar och bombningar var fram till 2011 inte vanligt förekommande, men de inträffade, framför allt under kalla krigets oroliga dagar.

Efter millennieskiftet verkade det dock som att den inhemska terrorismen blivit allt mer vilande, och nyheterna kom framför allt att bestå av hur polisen lyckats avvärja planerade attentat. Bland annat lyckades man förhindra ett attentat mot den danska tidningen Jyllands-Posten 2010.

LÄS MER
Tidigare stora terrordåd som skakat världen

Norsk säkerhetspolis tycktes ofta ligga steget före gärningsmännen, och fram till 2011 hade endast en norrman dött i terrorattentat efter krigets slut.

Det var med vetskap om detta som uppvaknandet, den 22 juli 2011, minst sagt blev chockartat.

Statsministern var på väg till Utøya

Utøya är egentligen en ”obetydlig” liten ö, belägen i Tyrifjorden mindre än en kilometer från fastlandet. Det som skänker ön betydelse är dock inte dess storlek, utan att ön sedan 1950 ägs av Arbeiderpartiets, de norska socialdemokraternas, ungdomsförbund. Ön skänktes då som en gåva från en samlingsorganisation för norska fackförbund, och sedan dess har ungdomsförbundet arrangerat sommarläger på ön.

LÄS MER
Solberg vid minnesceremonin: "Hatet lever"

Onsdagen den 20 juli inleds 2011 års sommarläger och planen är att det ska pågå veckan ut. Arrangörerna har lyckats locka till sig flera kända gäster och föreläsare, däribland den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland och landets dåvarande statsminister, Jens Stoltenberg.

Besöken är planerade till fredagen den 22 juli (Brundtland) och lördagen den 23 juli (Stoltenberg). Dagen efter, den 24 juli, ska Jens Stoltenberg istället få hålla ett tal av en helt annan karaktär när hela världen under några dygn riktar sina blickar mot Norge.

En översiktsbild över Utøya.Foto: Lasse Tur/TT

Explosion i centrala Oslo

Förbindelserna mellan fastlandet och Utøya utgörs av en transportbåt, men vi talar inte om någon skytteltrafik däremellan. Den korta transportsträckan körs en gång i timmen med en mindre båt, och svårigheterna att ta sig över på andra sätt ska komma att förvandla Utøya till en dödsfälla för de över 500 ungdomarna som befinner sig på ön under den där fredagseftermiddagen i juli 2011.

I centrala Oslo är det under eftermiddagen den 22 juli förhållandevis tomt på folk, då många har gått på semester. Strax före halv fyra hörs en kraftig smäll i det så kallade ”regeringskvarteret”, där flera kanslibyggnader kopplade till den norska regeringen ligger. Det visar sig att en bomb, med en vikt på närmare ett ton, har detonerat efter att ha placerats ut i en vit skåpbil under en byggnad.

LÄS MER
Premiär för filmen om Utøya – "Det är ingen film om tro, hopp och kärlek"

Åtta personer mister livet i samband med explosionen, men sett till bombens storlek kunde förödelsen ha varit mycket värre.

Centrala Oslo beskrivs av vittnen som en ”krigszon”, efter att fönster inom en radie av flera hundra meter krossats av tryckvågen. Norsk polis agerar snabbt och börjar spärra av delar av staden för att undersöka vad det är som har hänt. Samtidigt sätter sig en man, klädd i polisuniform, och kör de dryga fyra milen ut mot Utøya.

Foto: TT

Diskuterar bomben i Oslo med ”polisen”

Inom en timme efter att bomben detonerat har polisen i Oslo fått fram övervakningsbilder som visar hur mannen i polisuniform lämnar platsen, precis innan explosionen äger rum. Ett rikslarm skickas ut, och bilden på den uniformerade ”polisen” kablas ut över hela landet runt 16.45.

Drygt tio minuter senare får kaptenen Jon Olsen, som kör båten mellan Utøya och fastlandet, ett samtal. En uniformerad polis begär att få transport över till ön.

Beskedet om bomben i Oslo har nått till Utøya, och under den drygt tio minuter långa båtresan mot ön diskuterar ”polisen” händelsen med Utøyas ”husmor”, Monica Bøsei. Den senare ställer sig frågande till vad polisen ska göra på Utøya, och ber honom bland annat att dölja vapnet för att inte orsaka oro bland ungdomarna. Strax efter klockan 17 är de framme, och under den kommande timmen ska ofattbara scener utspela sig på den annars så idylliska ön.

Bilden på Anders Behring Breivik som sprids av norska polisen efter bomben i Oslo.

Hjälper ”polisen” med tung utrustning

Vad som nu sker har återgetts av kapten Jon Olsen, som körde båten mellan fastlandet och Utøya. Han har sett nyheterna om bomben i Oslo på tv, precis innan han får samtalet om att transportera ”polisen” över till ön. Han är även tillsammans med Monica Bøsei, som inom kort ska bli ett av Utøyas första dödsoffer.

När sällskapet lägger an vid Utøya har ”polismannen” med sig tung utrustning, och Olsen erbjuder sig att köra packningen de dryga 40 metrarna upp till huvudbyggnaden. Kvar nere vid båten väntar den nyanlända tillsammans med Monica Bøsei och polisen Trond Berntsen, som under sommarlägret fungerar som vakt.

LÄS MER
För första gången sedan massakern – sommarläger på Utøya

Efter att ha lämnat av packningen är Jon Olsen på väg tillbaka ner, när ser han det mardrömslika scenariot spelas upp. ”Polisen” skjuter ihjäl Trond Berntsen och när kaptenen springer därifrån, övertygad om att han kommer att få ett skott i ryggen, skjuts även hans sambo Monica Bøsei till döds.

Under rättegången som senare ska äga rum berättar Jon Olsen om att han och Monica tidigare pratat om att Utøya skrämmande nog ligger optimalt till för den som vill ta gisslan.

– Jag vänder mig om och börjar springa. Jag väntar hela tiden på att få ett skott i ryggen, för det är helt öppet. Jag börjar tänka på det som kommer ske, säger han.

En minnesplats på norska fastlandet med Utøya i bakgrunden.Foto: Ferdinand Ostrop/TT

Många tror att han är en riktig polis

”Polisen” går upp mot huvudbyggnaden, samtidigt som Jon Olsen lyckas ta sig ner till båten igen, oskadd. Redan då har skotten skrämt slag på en del av lägerdeltagarna, och väl nere vid båten möter Olsen flera ungdomar som sitter hukade på hans båt. De ger sig omedelbart av mot fastlandet, kaptenen tillsammans med endast nio passagerare.

Trots den fara han är väl medveten om vänder Olsen tillbaka efter att ha släppt av ungdomarna – hans egen dotter är kvar på Utøya. Han blir nu vittne till fruktansvärda scener, där en regelrätt massaker pågår och skotten ekar i det öppna landskapet.

LÄS MER
Experten: Då är det ett terrorbrott

På Utøya skjuter ”polisen” urskillningslöst. De första ungdomarna har han kallat till sig – eftersom de trott att han faktiskt är polis – och sedan skjutit ihjäl. Flera av ungdomarna på ön har tillbringat den senaste timmen i en samlingssal, för att samtala och uppdatera sig om händelserna i centrala Oslo. De hör hur skotten kommer allt närmre, och efter ett kort tag inser de att massakern nu pågår i rummet intill deras.

Bilden från en nyhetshelikopter visar hur Breivik går runt längs öns udde. Runt honom ligger flera döda kroppar.Foto: Marius Arnesen/TT

Flera av dem flyr mot skogen, men alla hinner inte undan. De som har turen på sin sida möts av overkliga scener med dussintals döda kroppar liggandes på marken. Alla lägerdeltagare har inte sett vem det är som skjuter, och när de får syn på ”polisen” blir vissa osäkra på om det verkligen kan vara han som har börjat skjuta folk.

En av lägerdeltagarna, Nicoline Bjerge Schie, har tidigare berättat för Expressen om hur hon och några kompisar tog skydd i en klippskreva och gömde sig.

– Vi såg hur folk blev skjutna och hur andra hoppade i vattnet och försökte simma bort. Skotten gick rakt över huvudet på oss. Vi var så rädda och visste inte vad vi skulle göra.

Vill överlämna sig själv

Strax före klockan halv sex börjar larmsamtalen från Utøya att nå polisen, som fram tills dess haft fullt upp med bomben i Oslo. Nödropen börjar även spridas via Twitter, där ungdomarna på ön varnar för att det är någon som har börjat skjuta människor på ön.

Polisens insatsstyrka, Delta, beordras omgående till Utøya, men hjälpen ska komma att dröja. Bland annat råder det förvirring kring var man på bästa sätt kan ta sig över till ön, och istället för att ta sig till platsen med båtförbindelse (675 meter från Utøya) kommer man till ön Storøya – 3,6 kilometer från platsen där massakern fortfarande pågår.

LÄS MER
Finns det onda människor? Prästen, psykologen och filosofen svarar

Där tvingas Delta nu vänta på att den lokala polisen ska skicka en båttransport. Dödandet har nu pågått i över 40 minuter.

Ett par minuter senare kommer ytterligare ett samtal in till polisen. Mannen som ringer presenterar sig som Anders Behring Breivik, ”kommendör i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen”. Han meddelar att han har skjutit ihjäl folk på Utøya och att han nu är redo att överlämna sig själv till polisen.

Får motorstopp på väg till Utøya

Trots larmsamtalet från Breivik avtar inte dödandet. Polisen, som tillsammans med insatsstyrkan, nu befinner sig vid hamnen på Storøya, kan under lång tid bara blicka ut över vattnet och lyssna till skotten som ekar från Utøya.

När insatsstyrkan väl försöker ta sig över till ön är det med hjälp av en röd gummibåt. Den är dock på tok för överbelastad, och det slutar med att poliserna får motorstopp och hjälps över av civila båtar som kommit till undsättning. Viktig tid går förlorad i samband med båthaveriet.

Insatsstyrkan, Delta, på väg till Utøya i en alldeles för liten gummibåt.Foto: NRK

Till slut är de framme på Utøya, men då har dödandet redan pågått i över 70 minuter. Runt klockan halv sju skjuts den sista lägerdeltagaren till döds, och bara minuter senare grips Anders Behring Breivik, med händerna uppsträckta, av den norska insatsstyrkan.

Då har hunnit skjuta ihjäl 69 ungdomar på Utøya, och ytterligare ett drygt hundratal har skadats. Samtidigt har åtta personer dött i samband med explosionen i Oslo, där över 200 har skadats. Norge har genomlevt sin i särklass värsta terrorattack i modern tid.

”Jag vill att ni ska veta att vi gråter med er”

De kommande dagarna råder landssorg i vårt västra grannland.

Jens Stoltenberg får en central roll i efterarbetet, inte bara i rollen som landets statsminister. Det är hans parti, Arbeiderpartiet, vars ungdomsförbund har arrangerat sommarlägret på Utøya. Statsministerns kontor förstördes till viss del i explosionen som ägde rum i Oslo, och han skulle under lördagen ha besökt Utøya för att tala inför, och umgås med, ungdomarna på lägret.

LÄS MER
Breivik nekas mänsklig kontakt – så har han det i fängelset

Nu får han dagen därpå istället stå i Oslos domkyrka och tala till ett omskakat land, inför de sörjande anhöriga. Bland annat nämner han, med darr på rösten, Monica Bøsei och hennes arbete på ön.

— Hon arbetade med Utøya i över 20 år, för många av oss var hon Utøya. Nu är hon död, skjuten och mördad, samtidigt som hon skapade trygghet och glädje för ungdomar från hela landet. Det är så orättvist, jag vill att ni ska veta att vi gråter med er, säger Stoltenberg.

”Försvaret är det viktigaste i en rättsstat”

Det mediala efterspelet till terrorattacken på Utøya är unikt i sitt slag. Under veckorna som följer kartläggs Anders Behring Breiviks liv in i minsta detalj, fram till dagen då han dödar 77 personer.

Det ska visa sig att den norska säkerhetstjänsten tidigare fått in tips om att Breivik inhandlat olika produkter, såsom aluminiumpulver och natriumnitrat, från utlandet, men tipsen följs aldrig upp. Han kan därför fortsätta med bombtillverkningen och vapeninförskaffandet i lugn och ro. Även polisuniformen hade inhandlats utomlands.

LÄS MER
Resterna efter Breiviks bilbomb ställs ut i Oslo

Som advokat önskar Breivik få Geir Lippestad. Den då 47-åriga försvarsadvokaten har själv representerat Arbeiderpartiet på lokal nivå, men enligt Breivik är det erfarenheten av att försvara ”extrema personer” som gör att valet faller på just Lippestad.

Anders Behring Breivik i samband med att domen mot honom avkunnas.Foto: Heiko Junge/TT

Att alla ska ha rätten till en försvarsadvokat är den grund som Geir Lippestad står på när han accepterar jobbet att försvara en av Norges mest hatade brottslingar någonsin. Han får ta emot en stor mängd hot från folk som anser att han gör fel i att agera försvarare åt den norska terroristen. För Sveriges Radio berättade Geir Lippestad i fjol, då han inte längre var Breiviks advokat, att han först var inställd på att tacka nej, eftersom uppdraget skulle bli såpass svårt.

– Det var inte lätt den morgonen när jag fick frågan. Norge var i en krissituation. Ja, han var misstänkt för att ha dödat 77 personer - ska man då rucka på rättsprinciperna? Om han hade dödat tio – vad hade gällt då? Jag tycker att försvaret är det viktigaste i en rättsstat. Fast jag tog en halvtimme på mig innan jag bestämde mig.

LÄS MER
Anders Behring Breivik har bytt namn

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds i april följande år, och den ska komma att pågå i tio veckor. I slutet av augusti kommer så domen – Breivik döms till lagens hårdaste straff, 21 års ”förvaring” med möjlighet till förlängning.

Källor: Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, SVT, SR, Aftenposten, VG, NRK, Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro