ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dokument avslöjar: Så ska Apotek få kunder att köpa mer medicin

Alva Forsberg Fierro · 4 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015

Foto: TT


I ett internt dokument uppmanar Apoteket Hjärtat sina anställda att hämta ut mer receptbelagda mediciner. Kedjan anordnar även en tävling där det apotek som lyckats bäst belönas. Visst är det väl bättre om kunderna hämtar ut sina läkemedel hos oss än hos våra konkurrenter?”, står det i dokumentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Säljtävlingar och merförsäljning – där anställda försöker att locka kunder att köpa mer när de väl står i kassan – är sedan länge etablerat på Apotek runt om i landet, skriver Dagens Apotek.

►LÄS MER: Apotek råkade ge barn psyk-medicin i stället för godis

Tidningen har tagit del av ett internt dokument från Apotek Hjärtats intranät där anställda uppmanas ägna försöka sälja fler receptbelagda preparat. Att påminna kunden om att även hämta ut läkemedel anses bidra till att förbättra uppföljningen och kundbemötandet. I samband med uppmaningen anordnar även kedjan en tävling där det apotek som lyckas bäst i arbetet belönas.

Det är kedjans farmaci- och kvalitetschef Annika Svedberg samt kedjans försäljningschef Stefan Jönsson som undertecknat dokumentet.

– Det finns en risk för uttag av läkemedel som inte ska användas och det kan bidra till felanvändning av läkemedel, säger Thony Björk, vice ordförande i den internationella farmacifederationen till Dagens Apotek.

►LÄS MER: Tjejer under 15 år nekas preventivmedel på apoteket

Även om det i dokumentet står att anställda inte ska pracka på kunder onödiga läkemedel, så finns det risker med att kedjan arbetar för att kunderna ska hämta ut fler recept, menar Maria Landgren, läkemedelschef för Region Skåne.

– Vi har en stor kostnadsökning för läkemedel nu och det kommer många nya läkemedel. Det är viktigt att alla parter bidrar till att undvika onödiga kostnader, till exempel att patienter hämtar ut läkemedel som de egentligen inte bör ha, säger hon.

Annika Svedberg på Apotek Hjärtat tillbakavisar kritiken och menar att deras säljtävling samt ökade fokus på att öka uttagen av receptbelagda läkemedel, kan vara ett sätt att förbättra kvalitén på kundmötet.

– Vi ser det här arbetet som ett sätt att få igång dialogen kring läkemedelsbehandlingen på ett bra sätt. Det viktigaste för oss är att höja följsamheten till behandlingen. Vi vet att det största läkemedelsrelaterade problemet är underanvändning. Genom att titta på vilka övriga läkemedel som en kund har på recept kan vi ställa frågor kring dessa.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro