ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dokument: Fallet Flink – Sveriges värsta masskjutning

Sophie Tanha · 7 Jun 2019
Uppdaterad 7 Jun 2019
Mattias Flink som nykläckt officer. Den andra bilden tillhör polisens rekonstruktion från när Flink greps av polisen.

Mattias Flink som nykläckt officer. Den andra bilden tillhör polisens rekonstruktion från när Flink greps av polisen. Foto: Conny Sillén/TT/Polisen


Det var nästan kusligt hur snart fåglarna började sjunga igen på sommarmorgonen. Som om ett av Sveriges genom tiderna värsta massmord inte hade ägt rum. På bara några minuter dödades sju personer. Metro blickar tillbaka till masskjutningen i Falun en juninatt för 25 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredagen den 10 juni 1994 vaknade fänrik Mattias Flink som vanligt på morgonen. Han var ledig från sin tjänst på Dalregementet i Falun. Efter att ha ätit frukost köpte han en bukett blommor till sin ex-flickvän för att fira hennes sjuksköterskeexamen. De hade bråkat och gjort slut för några veckor sedan, men som så många gånger tidigare hade de börjat hitta tillbaka till varandra igen.

Dagen därpå vaknade massmördaren Mattias Flink upp på lasarettet. Han hade skjutit ihjäl sju människor i vad som kom att kallas ett av Sveriges genom tiderna värsta massmord. Vad hade egentligen hänt däremellan?

Alkoholen

Det var inte första gången Mattias Flink blev våldsam under ett alkoholrus. Bara ett par veckor innan masskjutningen hade han vaknat efter en festkväll med en känsla av att någonting var fel. Han hade ont i hela kroppen, sår i ansiktet och kunde inte stödja sig på höger ben. Han ringde sin vän Niklas som varit med och festat dagen innan för att fråga vad som hade hänt.

– Vet du inte det?

– Nej, men jag förstår att någonting gått snett, svarade Flink.

Niklas berättade att Flink helt utan förvarning hade attackerat honom och deras andra vän i ett skogsparti. Och det var inte allt: liknande våldsutbrott hade inträffat tidigare under våren. Då mot sin flickvän Lena, som han hade hållit fast i ett krampaktigt strypgrepp tills vännerna drog loss honom och hon gjorde slut. Att höra det var droppen. Nu skulle Mattias skärpa sig. Han började gå till en psykolog för att få hjälp, och bestämde sig för att inte dricka igen. Ett löfte han höll fram till kvällen då massmordet ägde rum.

Mattias Flink som nykläckt yrkesofficer. Foto: TT
Mattias Flink som nykläckt yrkesofficer. Foto: TT

Festen

Tillbaka till kvällen i juni. Mattias och hans vänner skulle ut på krogen. Lena var officiellt sett inte hans flickvän längre. De hade gjort slut, blivit ihop och gjort slut igen inom loppet av ett par veckor. I förhör berättar Mattias att Lena kunde få honom känna svartsjuka på ett sätt som han aldrig upplevt tidigare. Just denna kväll, när Mattias ser henne sitta i knäet på en annan man bryter raseriet ut. Mattias beter sig så våldsamt att Lena kallar på krogens vakt, som kastar ut honom.

Senare samma kväll möts de utanför krogen. Mattias säger att han vill prata med henne. Plötsligt sträcker han ut armarna mot himlen. Lena och hennes vänner vittnar om en obehaglig scen.

”Jag är odödlig, försök döda mig, skjut mig! Jag är odödlig!” ropar Mattias Flink ut över Faluns stadskärna. Lena och hennes vänner blir skakade av utspelet, men bestämmer sig för att inte låta Mattias förstöra kvällen. Det var trots allt hennes examensdag. De går tillbaka till krogen. Kvar står Mattias Flink och gråter. En vän tröstar honom ett tag men lämnar honom ensam strax efter midnatt.

Men Mattias har inte gett upp tanken på att prata med Lena. När han rör sig tillbaka mot krogen hon och hennes vänner gått till hamnar han i bråk med en främmande man. Lena och hennes kamrater ser honom attackera mannen, till synes utan anledning, och bestämmer sig för att polisanmäla honom för sitt våldsamma beteende. Han har spårat ur.

Morden

Mattias Flink går hem. Han byter om till sin militäruniform och snörar på sig kängorna. Han går mot sin arbetsplats på regementet där han hämtar sin automatkarbin, en AK 5:a. Minnena är fragmentariska, berättar han senare. Mattias Flink kommer inte ihåg vilken plan han hade, eller vart han var på väg när han klättrade över regementets taggtrådsstaket med försvarets vapen på ryggen. Han går mot Stadsparken.

När klockan är runt halv tre på natten mot lördagen gömmer sig den beväpnade Flink i ett parkområde nära kasernvakten. Flera lottor, kvinnor som tillhör försvarets frivilligorganisation är på väg tillbaka till regementet efter en festkväll. När de närmar sig Flink öppnar han eld.Tre dör omedelbart. Bara en av de sex lottorna som lämnas kvar vid skogspartiet mellan Dalaregementet och Stadsparken överlever. Mattias Flink minns bara delar av händelseförloppet.

– Jag skjuter. Jag kommer ihåg känslan av att ha skjutit. Jag känner rörelsen i vapnet, det är varmt. Men jag kommer inte ihåg några ljud. Det är svårt att förklara, säger han senare under förhör.

Mattias Flink går vidare i natten. Mellan Parkgatan och Vasagatan i Falun möter han en cyklist. Inom kort är han död, till följd av flera skott avlossade från Flinks militärvapen. En bil kör förbi där en 35-årig väktare sitter. Även han går samma öde till mötes. Han blir den sista av sju oskyldiga människor som dödas den kvällen.

Gripandet

Strax efter klockan två på natten sitter Lena och hennes vänner hos polisen. De är på väg att anmäla Mattias efter kvällens bråk på krogen. Då kommer larmet in. Någon har skjutit flera personer i Stadsparken. Vännerna fruktar det värsta.

”Det är han! Det är han!” utbrister ex-flickvännen Lena. Två poliser rycker ut.

Först uppmanar de alla människor de ser på stan att lämna området, och absolut inte gå mot Stadsparken. Därefter åker de till en plats med god sikt över regementsområdet. De stannar bilen, öppnar dörrarna och släcker belysningen. Det har hunnit bli gryning. Poliserna behöver inte vänta länge förrän de ser en militärklädd man med ett vapen korsa järnvägsspåret inte långt ifrån dem. När Mattias Flink upptäcker poliserna höjer han sitt vapen. Skottlossning utbryter. Det går snabbt, sedan ligger Flink ner, oskadliggjord med vapnet några meter bort.

– Varför har du gjort så här? frågar en av poliserna när de närmat sig honom.

– Jag vet inte, svarar Mattias Flink.

Bild från polisens rekonstruktion av när Flink blev gripen. Foto: Polisen
Bild från polisens rekonstruktion av när Flink blev gripen. Foto: Polisen

Efterspelet

Polisens kulor träffade Mattias Flink i höften. På Falu lasarett visade det sig att han hade 1,69 promille alkohol i blodet, något som skulle komma att betyda mycket i det rättsliga efterspelet.

Mattias Flink ansågs av tingsrätt och hovrätt inte lida av någon allvarlig psykisk störning. Han dömdes därför först till 14 års fängelse, därefter till livstid av hovrätten. Men fallet var speciellt: utredningen av Mattias Flinks psykiska hälsa fastställde att han inte led av psykisk störning före eller efter brottet begicks. Men under mordnatten då?

– Det jag tänker mest på och det som skrämmer mig är inte bara vad som hände den elfte juni, utan också slagsmålet med mina kamrater. Det var ju därför jag gick till en psykolog, jag såg det inte som normalt. Att det skulle gå som det gjorde i juni kunde jag aldrig gissa mig till, sa en tårfylld Mattias Flink under hovrättsförhandlingen.

Flera psykologer bedömde Mattias psykiska hälsa under rättegångarna, ofta till vitt skilda resultat om huruvida han kunde stå som ansvarig för sina handlingar eller om handlat utifrån psykisk sjukdom. Psykologer, åklagare, rättsexperter och läkare debatterade Fallet Flink och hans mentala hälsa häftigt i medier. Inför rättegången injicerade försvaret Flink med alkohol intravenöst för att bevisa effekten alkohol hade på hans psyke.

Till slut tog Högsta domstolen upp målet. Domen blev prejudicerande och visade att Mattias Flink inte var allvarligt psykiskt störd när han begick massmorden. Han led av ett psykostillstånd som utlöstes av alkoholen han druckit, men som nu gått över. Mattias Flink ansågs därför vara tillräckligt frisk för att sitta i fängelse. Han dömdes till livstid för mordet på sju personer och mordförsök på ytterligare tre.

Frigivningen

Efter att ha suttit 15 år i fängelse ansöker Flink om att få straffet tidsbestämt. Domen omvandlas till 30 år.

11 juni 2014 var det exakt 20 år sedan den tragiska natten i Falun ägde rum. Det var också datumet då Mattias Flink hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Han släpps fri.

Som frisläppt finns det ingenting svensk lag kan göra för att hindra en person från att köpa eller dricka alkohol. Men Flink har själv sagt i intervjuer han känner ett moraliskt ansvar mot samhället att aldrig någonsin dricka alkohol igen. Han har dessutom sagt att ingen ska behöva se honom med ett vapen igen.

I dag lever Mattias Flink under ett annat namn på okänd ort. I en intervju med TT sa han innan han blev släppt från fängelse att friheten säkert skulle innebära en lättnad, men ingen glädje.

– Det jag vet säkert är att jag alltid kommer att ha det dåligt ställt eftersom jag ska betala miljoner i skadestånd. Och att jag kommer att må dåligt resten av livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro