ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dokument: Flygkraschen som skakade hela Sverige

Jesper Lindqvist · 15 Jul 2019
Uppdaterad 15 Jul 2019
Prins Gustav Adolf omkom i samband med flygolyckan på Kastrup 1947.

Foto: Scanpix


Han förbereddes för att en dag ta över tronen som kung av Sverige. Istället fick prins Gustav Adolf sitt liv hastigt förkortat, efter att hans plan hem från Danmark kraschat. Flygkraschen på Kastrup skakade om hela Sverige och höll på att kasta in Sverige i en smärre successionskris.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Ett flygplan med nio personer ombord störtade har störtat.

Vem: Sammanlagt nio personer var ombord, alla omkom i olyckan.

Var: Planet kraschade på ön Storsandskär efter att ha lyft från Umeå flygplats.

Hur: Det enmotoriga planet hade nio passagerare ombord (samtliga fallskärmshoppare) och lyfte från flygplatsen vid 13.33 under söndagen.

När: Larmet till SOS Alarm kom strax efter klockan 14.

Varför: Det är ännu oklart vad som föranledde kraschen.

Den 26 januari 1947 är prins Gustav Adolf på väg hem från Nederländerna. Helgen har han tillbringat med landets kronprins Bernard, och de har bland annat ägnat sig åt att jaga vildsvin på dennes slott i Utrecht.

När helgen går mot sitt slut är det dags att åka hem igen och till skillnad från ditresan, då prinsen färdades med tåg, väljer man nu att flyga hem. Resan går flygplatsen Schipol i Amsterdam, via Kastrup i Köpenhamn hem till Stockholm.

LÄS MER
Här får krigarkungen ett nytt svärd

Gustav Adolf brukade, precis som kungafamiljen överlag, flyga med ABA (som senare blev SAS) men på grund av dess tidiga avgångstid på söndagsmorgonen valde prinsen att istället flyga med nederländska KLM.

Det skulle visa sig bli ett ödesdigert beslut.

Bröderna väljer bort tronföljden

Gustav Adolf föddes den 22 april år 1906 på Stockholms slott. Som första son till arvprins Gustav Adolf (senare kallad Gustav VI Adolf) stod det omedelbart klart att den unge prinsen en dag skulle ta över tronen, men eftersom hans farfars far, Oscar II, fortfarande var kung skulle det sannolikt dröja många år innan det blev hans tur.

Moderna idéer gällande äktenskap och relationer kom under början av det nya seklet även att påverka kungahuset, där traditionen annars bjöd att prinsar och prinsessor från olika kungahus gifte sig med varandra för att stärka monarkins legitimitet. Gustav Adolfs tre bröder – prins Sigvard, prins Bertil och prins Carl Johan – valde alla att söka kärleken snarare än rätten till tronen, och gifte sig samtliga med kvinnor av icke-kunglig börd.

Tre generationer Bernadotte – Gustav V, Gustav VI Adolf och Gustav Adolf.Foto: Mary Evans Picture

Som arvprins fanns inte samma möjlighet för Gustav Adolf, som 1931 på ett bröllop i London istället träffade Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Året därpå gifte de sig och Sibylla flyttade till Sverige där de bodde på Haga slott.

LÄS MER
Här är första bilden på nya prinsessan

Får till slut en son

Vikten av att få söner var stor inom dåtidens kungafamiljer, inte minst för arvprinsar med rätt till tronen. En kvinna kunde enligt grundlagen fortfarande inte utses till regent, och det var mot den bakgrunden som orosmolnen började växa fram för Gustav Adolf och hans familj på Haga slott.

När prinsen fyllde 40 år hade han förvisso fått fyra barn under 14 års äktenskap, men de var alla prinsessor. Nu var prinsessan Sibylla åter höggravid, och den 30 april fick hon till slut en son, Carl Gustaf (idag kung Carl XVI Gustaf).

LÄS MER
Prinsbröllopet: Nu är prins Harry och Meghan Markle gifta

Varken Gustav Adolf eller Sibylla lär då ha förstått att man, i och med den nuvarande kungens födsel, lyckats avvärja en potentiell framtida successionskris.

Gustav Adolf, Sibylla och deras fem barn. Bilden är tagen år 1946.Foto: TT/Scanpix

Misstaget bakom flygkraschen

Tillbaka till den där förrädiska vinterdagen i januari året därpå, 1947.

På väg från Amsterdam ska det tämligen lilla flygplanet göra ett stopp på Kastrup i Köpenhamn för att släppa av människor. Vid den här tiden var flygresor inte något som gemene man ägnade sig åt, det sågs snarare som en lyx avsedd för rikare personer, och kungligheter för den delen. Med på planet som skulle lyfta från Kastrup fanns således flera kända personer, däribland en dansk skådespelare, en amerikansk operasångare och en filmproducent.

LÄS MER
Flygexperten om flygplansmodellen som kraschade i Etiopien: "Det är riktigt illa"

Väl på Kastrup bidrar den svenska tronarvingens närvaro till stor uppståndelse bland den arbetande personalen. I samband med att planet landar sätter man fast roderlås för att det inte skulle stå och slå i den hårda vinden. Detta trots att planet endast ska stå i en dryg halvtimme på landningsbanan.

Vraket efter flygkraschen på Kastrup 1947.Foto: Bilder: Scanpix

Ett flygplans höjdroder är av stor vikt, eftersom det ger piloten möjlighet att styra planets "nosläge", vilket i sin tur avgör om planet stiger eller sjunker i luften. Det ödesdigra misstag som görs på Kastrup är att markpersonalen glömmer att ta bort det roderlås man alltså satt fast i samband med mellanlandningen. När planet sedan lyfter, klockan 15.31, går allting väldigt snabbt.

Direkt efter att ha lyft börjar planet stiga okontrollerat eftersom piloterna saknar möjlighet att stabilisera dess läge. Det fortsätter stiga i en brant vinkel upp till 50 meter höjds innan det överstegras, för att sedan krascha rakt ned i marken. Det fulltankade planet börjar omedelbart brinna och samtliga 22 personer ombord omkommer i eldhavet.

Prins Gustav Adolf är död.

”Man skulle inte prata om det”

Nyheten om prinsens död är chockerande och skakar hela Sverige. En av de som tar nyheten hårdast är prinsens pappa, Gustav Adolf. Han vet hur det känns att förlora en nära familjemedlem.

Gustav Adolf (den äldre) gifte sig år 1905 med prinsessan Margareta från England. Tillsammans fick de fem barn, men det var i samband med Margaretas sjätte graviditet som tragedin utspelade sig. Efter att ha drabbats av flera tuffa sjukdomar, däribland öroninflammation och vattkoppor, avlider prinsessan som då var 38 år gammal och gravid i åttonde månaden.

LÄS MER
Hovet går back över en miljon – efter prinsbröllopet

När beskedet så kommer att Gustav Adolf även förlorat sin förstfödde son är det en alltför välbekant känsla av sorg som infinner sig.

– Det var ett oerhört slag för min far, men det var väl så på den tiden att man inte skulle prata om det. Min far talade aldrig om min mor, berättade hans bror, Carl Johan Bernadotte, för Expressen 2011.

Anklagades för nazistisk familjebakgrund

Prinsens död tär även på den närmaste familjen. Det ska dröja flera år innan hans två yngsta barn, prinsessan Christina och prins Carl Gustaf, får reda på att deras pappa inte längre är vid liv. Dödsfallet innebär också att den mindre än ett år gamle Carl Gustaf, i samma skeende, förs ett steg närmare den kungliga tronen.

I boken ”Sibylla” av Roger Lundgren berättar Christina (som då var tre år gammal) om åren som följde efter pappans död.

– Ingen talade någonsin om för mig att pappa hade dött. Det tog mig nog fem, sex år att förstå att jag inte hade någon pappa. Jag känner varken agg eller bitterhet mot mamma, för jag tror att jag förstår henne. Hon var förtvivlad själv och det var en fruktansvärd chock för henne.

Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla på resa i Tyskland under 40-taletFoto: PrB / TT

Prinsessan Sibylla isolerar sig allt mer efter makens död. Familjen flyttar från Haga till prinsessans våning på Stockholms slott. Under åren som kunglighet i Sverige har det funnits en misstro mot henne på grund av hennes familj och deras starka koppling till den nazistiska regimen i Tyskland (bland annat satt hennes far i för nazistpartiets räkning).

Familjearvet och den börda det medför tvingas hon nu hantera på egen hand och Sibylla, som tidigare beskrivits som glad och öppenhjärtig, blir reserverad och tystlåten.

Sätter plikten framför kärleken

I samband med begravningen i Storkyrkan sluter svenska folket upp bakom kungafamiljen. Över 100 000 människor följer ceremonin utanför kyrkan för att visa sitt stöd.

Med är även prinsens tre bröder, Carl Johan, Sigvard och prins Bertil. De två förstnämnda har dessförinnan valt att gifta sig med kvinnor som inte tillhör kungliga familjer, varpå de blivit av med såväl arvsrätt som titlar. De bjuds in till begravningen, men får inte bo på slottet med den övriga kungafamiljen, och Carl Johan Bernadotte berättade 2011 för Expressen att han då fortfarande var rätt utfrusen.

– Men efter olyckan ville min pappa ändå att jag skulle komma hem till Stockholm, sade han då.

Begravningståget genom Stockholm bevittnades av fler än 100 000 personer.Foto: TT

Dödsfallet kom även att starkt påverka successionsordningen, den svenska tronföljden. Den dåvarande kungen, Gustav V, var gammal och skulle sedermera avlida bara tre år senare. Mindre än en månad före sin 68- årsdag kliver således Gustav VI Adolf upp på tronen, men hans höga ålder förblir ett orosmoment. Näst i tronföljden är nämligen Carl Gustaf, då fyra år gammal, och skulle kungen avlida innan den unge prinsens 18-årsdag krävs en förmyndarregent.

LÄS MER
Kungen släcker lampan för klimatet: Måste tas på allvar”

I det här läget känner prins Bertil att han, till skillnad från sina bröder Sigvard och Carl Johan, behöver sätta den kungliga plikten framför den egna kärleken. Sedan flera år lever Bertil tillsammans med walesiska Lilian, men eftersom de inte kan gifta sig utan att Bertil tvingas avsäga sig rätten till tronen väljer de, mer eller mindre, att leva tillsammans i hemlighet.

Först när Gustav VI Adolf avlider 1973, och Carl XVI Gustaf vid rekordlåg ålder kliver upp på tronen, kan Bertil och Lilian gifta sig, efter 33 år tillsammans. Han får då även behålla sin prinstitel och position i tronföljden.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro