ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dokument: Helikopterrånet – rånet som skedde medan polisen såg på

Elin Åhlén · 27 Jun 2019
Uppdaterad 28 Jun 2019

Rånet mot G4S har beskrivits som ett av världens mest spektakulära rån. Foto: Polisen


Det har blivit omskrivet som ett av världens mest spektakulära rån, och ett av Sveriges största mätt i rånbyte. 39 miljoner kronor hissades upp från en värdedepå upp i en helikopter, allt medan polisen bara kunde se på. Här är historien om helikopterrånet – tio år senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 25 augusti 2009 får polisen in ett tips från serbisk polis i Belgrad. Ett rån ska genomföras på svensk mark, närmare bestämt i en värdedepå. Under ett par veckor blir den serbiska polisens tips allt mer tydliga. Rånet ska genomföras den 16 september. Har det inte skett då ställs rånplanen in. Dessutom ska en helikopter användas och rånbytet förväntas uppgå till cirka 100 miljoner svenska kronor.

Svensk polis tar det utförliga tipset på allvar och inleder en utredning om förberedelse till grovt rån. På Panaxia i Bromma, en av Sveriges då 14 värdedepåer, pågår reparationer av byggnadens tak. Den informationen, tillsammans med tipset om att en helikopter ska användas, gör depån till ett troligt rånobjekt. Polisen börjar bevaka byggnaden, och får samtidigt tillstånd att bedriva telefonavlyssning på två personer som misstänks vara delaktiga i rånplanen. Men så blir det den 16 september. Ingenting händer. Polisen avslutar sin bevakning och lägger ned utredningen.

En knapp vecka senare, på onsdagsmorgonen den 23 september, landar en helikopter på värdedepån G4S i Västberga.

LÄS MER
Dokument: 50 år sedan månlandningen och det stora klivet för mänskligheten

Landningen

Det har varit en relativt lugn tisdagsnatt för poliserna på Huddinge närpolis söder om Stockholm. Klockan 5.19 bryts lugnet när de får in ett larm. Snart står det klart att det inte handlar om vilket larm som helst – en helikopter har landat på taket till värdedepån G4S i Västberga söder om Stockholm. De kastar sig in i bilen och åker genom den än så länge glesa morgontrafiken på Huddingevägen.

G4S värdedepå ligger bara ett par stenkast från Södermalm. Man behöver nästan kolla på en karta för att förstå hur nära det är till innerstadens myller. I depån är det omöjligt för obehöriga att ta sig in – i alla fall från marken. Från Essingeleden, en av Sveriges mest trafikerade vägsträckor, syns byggnaden tydligt. På taket står en snurrande reklamskylt och en upplyst glaspyramid. En glaspyramid som morgonen den 23 september slås sönder med en slägga av tre rånare.

LÄS MER
Dokument: Fallet Flink – Sveriges värsta masskjutning

Polisen anländer till Västberga. En bit ifrån G4S står de på marken och följer utvecklingen på taket. Helikoptern, en vit Bell 206 Jet Ranger, hovrar över den krossade glaspyramiden. Samtidigt har de tre rånarna tagit sig ned i byggnaden och de är nu på väg mot uppräkningscentralen. Här förvaras runt 100 miljoner kronor i olika valörer. 100 miljoner kronor som packas i buntar av 14 anställda för att sedan transporteras vidare ut till landets bankomater.

På övervakningsbilder syns hur en man gör sig redo att krossa glaspyramiden med en slägga.Foto: POLISEN

Maktlösheten

På marken hör polisen explosioner inifrån depån. Det är rånarna som med hjälp av sprängladdningar gör vad som krävs för att ta sig in genom de tre armerade säkerhetsdörrarna för att slutligen kunna ta sig in i uppräkningscentralen. Den vita helikoptern fortfarande över byggnaden. Polisen förstår snabbt att de behöver sätta hårt mot hårt och begär förstärkning från den egna flygbasen på Myttinge i Värmdö. Därifrån kan dock ingen polishelikopter lyfta denna morgon. En misstänkt bomb, något som liknas vid en fiskelåda med blinkande rött ljus, har påträffats utanför hangaren där polisens helikopter står parkerad. Nu har det gått 10 minuter sedan helikoptern landade.

Polisens helikopterhangar i Myttinge fotograferad dagen efter rånet. En tid senare dömdes säkerheten vid basen ut i polisens egen utredning. Foto: Pontus Lundahl / TT

Inne i byggnaden har den 14 man stora personalstyrkan hört explosionerna och förstått vad som är på gång. Tillsammans har de säkrat pengarna genom att låsa in dem i värdeburar. Strax därefter flyr de i panik från uppräkningscentralen och vidare ut i ett trapphus. De har siktet inställt på valvet – den allra säkraste platsen i byggnaden. Men så långt kommer de inte. De fastnar i en cirka fyra kvadratmeter stor sluss. 14 personer på fyra kvadratmeter. Någon tar upp en bild på sitt barn. Några gråter. En gravid kvinna är nära att svimma. Nu kan de bara vänta på räddningen.

Rånet har pågått i 20 minuter. Tack vare rånarnas lyckade plan med att förhindra polishelikoptrarna att lyfta verkar de inte ha någon brådska över huvud taget. Polisen står handfallen på marken. Det blir allt mer tydligt hur välplanerat och välkoordinerat tillslaget är. En av poliserna från Huddinge närpolis har senare berättat att han drog paralleller till en Hollywoodfilm – en bra Hollywoodfilm. De tre svartklädda rånarna rör sig obehindrat och metodiskt inne i uppräkningscentralen. De verkar veta precis var de ska gå.

En av de maskerade och tungt beväpnade männen rör sig lugnt och metodiskt inne på G4S.Foto: POLISEN

Flykten

Exakt 30 minuter efter att rånarna lastats av på taket går helikoptern återigen ned. Inne i depån är två av fyra värdeburar tömda på pengar som packats i säckar och nu lyfts in i helikoptern. Kvar finns också mängder med sedelbuntar som rånarna inte får med sig. Polisens utredning har senare kommit fram till att det troligen fanns en tydlig tidsplan rånarna emellan. 30 minuter, men inte mer. För andra genomförda rån i Sverige är en halvtimme en otänkbart lång tid. Men andra genomförda rån i Sverige har heller inte haft en helikopter som flyktfordon. Helikoptern, lastad med 39 miljoner kronor i kontanter, lyfter och flyger och flyger norrut. På Myttinge flygbas står helikoptrarna fortfarande på marken.

Klockan 5.19 på morgonen landar helikoptern på taket till G4S. Efter exakt 30 minuter flyr rånarna och gör två mellanlandningar innan den övergivna helikoptern hittas vid 9-tiden i Skavlöten.

Rånet blir snart en världsnyhet. Förutom svenska medier så rapporterar internationella mediehus som CNN International och CBS News om det spektakulära rånet. Amerikanska Time Magazine ska senare skriva om ”the helicopter heist” och beskriva kuppen som något taget ur en ”Mission impossible”-film. Till en början närmast glorifieras rånarna i både media och av privatpersoner. Det var ju så välorganiserat och välplanerat. Helikopterrånet var plötsligt mer uppseendeväckande än upprörande. Tills fokuset ändrade riktning och hamnade på depåns personal. Efter att ha varit instängda i den lilla slussen släpps de slutligen in i valvet. Där får de stanna fram till strax innan klockan 9. Då har tre timmar gått sedan rånet.

LÄS MER
Dokument: Så gick det till när Tjernobyl exploderade

Utredningen

Redan samma dag hittas den övergivna och delvis gömda helikoptern i Skavlöten i Täby norr om Stockholm. Den visar sig vara stulen 40 minuter innan rånet från Roslagens helikopterflyg utanför Norrtälje. Senare ska utredningen visat att helikoptern har gjort två mellanlandningar på vägen hit, en i Norsborg och en vid Kaananbadet i Bromma, troligen för att lasta ur rånbytet och rånarna. I helikoptern i Skavlöten påträffas buntband och en gps som man snabbt kan säkra fingeravtryck på. I samma veva hittas blodspår från en av rånarna inne i uppräkningscentralen i Västberga.

Den man som lämnat blodspår inne i värdedepån tros ha skadat sig på den krossade glaspyramiden.Foto: Pontus Lundahl / TT

Med den nyfunna tekniska bevisningen intensifieras jakten på de skyldiga. Telefonlistor begärs ut och det står snart klart att ett fåtal telefoner i närheten av G4S har varit ovanligt aktiva vid tiden för rånet – en tid då de flesta andra fortfarande ligger och sover. Efter bara några timmar kan en första misstänkt gripas. Fem dagar senare, måndagen den 28 september, grips två män till. En av de två männen, han som i media kom att kallas ”Helikopterpiloten”, kan dessutom bindas till den påträffade gps:en och till buntband både i helikoptern och på taket på i Västberga. Han påstår att han inte har något med rånet att göra, men snart ska det visa sig att den tekniska bevisningen väger tyngre än ett nekande.

LÄS MER
Ex-kriminell: Dagens kriminella är inte kapabla att göra stora rån

Under hösten 2009 fortsätter polisens kartläggning. I december sitter sju personer häktade misstänkta för inblandning i rånet. En av de misstänkta har varit med förr och avtjänat fängelsestraff för medhjälp till konststölden på Nationalmuseum i Stockholm julen 2000. Den misstänkte helikopterpiloten är en flitigt anlitad tv-producent med produktioner som ”Idol” och ”Nobelmiddagen” i bagaget. Alla utom en förekommer sedan tidigare i polisens belastningsregister, flera av dem för rånrelaterade brott.

Straffen

Den 7 oktober 2010, drygt ett år efter den där onsdagsmorgonen, har ytterligare tre personer åtalats för inblandning i rånet. När domen faller i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt döms sju av de tio åtalade, sex mot sitt nekande, den sjunde efter att ha erkänt. Två av männen – helikopterpiloten och mannen som erkände – tilldöms det hårdaste straffet: sju års fängelse för grovt rån. Deras straff skärptes sedan av hovrätten till åtta år. De övriga männen, alla mellan 31 och 39 år dömdes till straff mellan ett och fem års fängelse för medhjälp till grovt rån.

I år har det gått tio år sedan helikopterrånet. I G4S gamla byggnad i Västberga har den snurrande reklamskylten med G4S logotyp tagits ned och en ny säkerhetskoncern huserar i stället i huset. Än i dag räknas här sedlar och förpackas i buntar. Likadana buntar som försvann den 23 september 2009 och som aldrig har återfunnits.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro