ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Doldis skänker en halv miljard

Johan Nylander · 25 Mar 2013
Uppdaterad 25 Mar 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En av Sveriges mest framgångsrika aktieinvesterare, doldisen László Szombatfalvy, skänker halva sin förmögenhet, rapporterar SvD Näringsliv.

Få svenskar känner till namnet László Szombatfalvy. Men inom finanskretsar är han både känd och respekterad. Genom att låna 6.000 kronor på mitten av 60-talet har han idag byggt en förmögenhet på runt 1 miljard kronor, enligt tidningen.

Nu skänker han i flera omgångar drygt 500 miljoner kronor till en stiftelse som arbetar med att lösa framtida kriser. Det är framför allt klimathotet och växthusgaskoncentrationen som han oroas över.

– Jag ser det som en långsiktig investering som kan ge bra avkastning framför allt i form av minskat mänskligt lidande, säger László Szombatfalvy till SvD Näringsliv.

I stiftelsens styrelse sitter bland andra EU-kommissionären Margot Wallström.

László Szombatfalvy växte upp i Ungern och upplevde andra världskrig, hyperinflation och kommunismens maktövertagande. Han kom till Sverige 1956.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro