ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dom i muthärvan kring Friends arena slås fast i hovrätten

Metro/TT · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold fälldes våren 2012 för mutbrott i samband med bygget av Friends arena i Solna utanför Stockholm. I dag fastställde hovrätten tingsrättens dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Bygget av Friends arena i Solna norr om Stockholm för ett par år sedan skakades av en mutskandal.
Bygget av Friends arena i Solna norr om Stockholm för ett par år sedan skakades av en mutskandal.Foto: TT
Sune Reinhold
Sune ReinholdFoto: TT

Domen från tingsrätten står kvar, på så vis att de fyra män som friades av tingsrätten frias även denna gång.

Den förre stadsdirektören Sune Reinhold fälldes av tingsrätten för att ha tagit emot 375 000 kronor i konsultarvode vid sidan av lönen. 

Eftersom har gått bort prövas inte hans skuld igen. Däremot anser hovrätten att dödsboet är skyldigt över 900 000 kronor, vilket är hela den summa som åklagaren yrkade på och mycket mer än tingsrätten dömde ut.

I domen slås fast att det den förre stadsdirektören i Solna gjorde var brottsligt, men att det bara har betydelse för yrkanden om pengar ur dödsboet. Om det straff han fick — villkorligt och böter — var rimligt tar rätten inte ställning till, inte heller om brottet kan ses som grovt.

Det står klart att de pengar han fick, månatliga utbetalningar på 25 000 kronor, kunde ha påverkat hans beslut i arbetet.

Rätten skriver att Reinhold borde ha vetat om att den här typen av extrauppdrag måste godkännas. Att han dolde detta "talar för att han förstått att den kunde ifrågasättas", enligt domen.

Hovrätten är i slutändan hårdare i sin bedömning än tingsrätten, som bara ansåg att 375 000 av de utbetalade arvodena var mutor.

Fem av de sex åtalade friades i tingsrätten, bland annat kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars-Erik Salminen (M) och Peabs grundare och storägare Erik Paulsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro